avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza grafologica pentru martor
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza grafologica pentru martor

Va rog sa ma scuzati daca am gresit termenul (grafologic sau grafoscopic), un stiu exact diferenta dintre ele. Am sa explic.

Intr-un dosar civil, cu privire la un inscris in acte, presupus fals, o persoana a fost citata ca martor, si i s-au cerut specimene de semnaturi pentru expertiza.
Martorul a refuzat, deoarece nu e normal sa se ceara asa ceva unui martor, fara sa fie acuzat.

Se poate dispune efectuarea acestei expertize, pentru martor, folosindu-se declaratiile acestuia, fara solicitarea scrisa a unei astfel de proceduri, care sa fie adusa la cunostinta acestuia ?

Ce vreau sa spun este ca anchetatorii se pare ca-l considera suspect, dar nimeni nu vrea sa afirme oficial sau intr-u inscris acest lucru.

Va rog sa ma lamuriti asupra implicatiilor acestor aspecte pentru martor.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 20:56, 10 Martie 2015
Nu specificati cine a cerut martorului specimen de semnatura.
Daca este vorba de un dosar civil (asa cum mentionati), dosarul se afla in instanta si testul grafologic de care amintiti trebuie sa fie aprobat/ solicitat de catre instanta de judecata (eventual, solicitare din partea anchetatorilor ?!) si sa existe o mentiune in acest sens in incheierea de sedinta a instantei.
Daca dosarul nu este in instanta asa cum afirmati si nu este vorba de un dosar civil ci de un dosar penal aflat in cercetare, testul grafologic poate fi solicitat de catre procuror prin ordonanta scrisa si datata, care se anexeaza la dosarul de cercetare.
Se va face o expertiza grafologica de catre Institutul de criminalistica, la solicitarea procurorului si respectivul martor trebuie sa se supuna la proba, in conditiile in care va fi nominalizat ca suspect.
Dupa parerea mea trebuie ca respectivul martor sa contacteze un avocat.
Aveti dreptate, imi cer scuze, nu am specificat exact situatia. Am sa clarific.

Firma X a contractat un credit de la banca Y. Situatia a ajuns in instanta, firma a fost inchisa prin sentinta definitiva, e radiata oficial de la ORC.

Dupa 2 ani de la inchiderea firmei, banca Y, a investit bilete la ordin, avalizate, impotriva administratorilor firmei X. Bilete sint un fals, ele neexistind la momentul inchiderii firmei, si tocmai aici e problema.

Bilete la ordin au fost investite de catre judecator, cu titlu executoriu. Un executor W a purces la executarea acestora.
A fost intimpinat de contestatii din partea celor vizati, cerindu-se, de catre acestia, expertizele mentionate. Procesul este pe rol, in instanta.

Celui care a fost citat ca martor i s-au cerut verbal, de catre anchetatori, specimenele de semnatura, asta dupa ce fusese citat, repet, in calitate de martor.
Nu exista nici un fel de solicitare scrisa din partea nimanui in aceasta privinta iar martorul nu a fost solicitat sau citat in calitate de suspect.

Parerea mea, si a lui, este ca sint incalcate drepturile acestuia, si ca exista viciu de procedura in acest caz.

Cum se poate apara el in aceasta situatie ? Anchetatorii refuza sa il citeze ca suspect, desi a cerut acest lucru, pentru a putea avea acces la dosar si a se putea apara, pentru ca se pare ca este considerat suspect.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
lucianminea, utilizator
Dupa parerea mea, trebuie luata legatura cu un avocat, in privinta viciului de procedura.
Expertiza grafologica este mijlocul de proba prin care este stabilit un profil psihologic sau psihiatric al unei persoane, prin interpretarea unor probe de scris. In anumite situatii se poate stabilki daca persoana a fost supusa unei presiuni si a cedat psihic sau s-a aflat intr-o stare psihica degradata (frica, furie etc).
Expertiza grafoscopica este mijlocul de proba prin care se stabileste daca o semnatura sau un inscris a fost efectuat de catre o persoana anume sau alta persoana dintr-un grup de suspecti.
Indiferent daca inscrisul este administrat ca mijloc material de proba intr-un proces civil sau penal, daca se dovedeste ca inscrisul este fals ori contrafacut in mod automat ar trebui ca instanta sa se autosesizeze si sa se declanseze un proces penal dar de obicei nu se intampla acest lucru. Cei interesati pot sa depuna o plangere la parchet pt declansarea urmaririi penale impotriva unei persoane pe care o banuiesc de fals si uz de fals.
Exista si situatii limita in care cele doua expertize se suprapun sau se imbina cum ar fi smulgerea consimtamantului prin violenta sau in situatii in care persoana avea discernamantul afectat de o stare anume.
De exemplu o persoana in stare de ebrietate are scrisul degradata, caracterele sunt mult mai mari, viteza de scriere mai mica, presiunea neregulata etc insa caracteristicile individualizatoare ale scrisului sunt pastrate.
Multumesc frumos pentru lamurire.

Totusi, pe mine ma intereseaza cum sa procedeze martorul in cazu in care nu s-a facut nici o plingere impotriva lui, nu i cer direct probe de scris, si se incearca o expertiza din declaratiile acestui in calitate de martor.

Pe scurt, este tratat ca un suspect, desi nu este acuzat oficial de nimic.

Alte discuții în legătură

Procedura expertiza grafoscopica Nina1 Nina1 Buna ziua Care este procedura realizarii unei expertize grafoscopice?Care sunt pasii ce trebuiesc urmati dupa ce in fata instantei s-a dat \"specimen de ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare- cumparare sub semnatura privata gabriela2768 gabriela2768 Va rog daca se poate , m-ar interesa daca un contract de vanzare-cumparare teren ,intocmit de mana in anul 1997,mai este valabil in situatia in care terenul ... (vezi toată discuția)
Declaratia la politie dyana33 dyana33 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti si mie in cate exemplare se intocmeste o declaratie pe propria raspundere la politie. O declaratie in care eu am contestat ... (vezi toată discuția)