avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fluturas de salariu obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fluturas de salariu obligatoriu?

Buna ziua,

Ma intereseaza doua lucruri referitoare la societatile de distributie, si anume:
1. daca societatile comerciale (cele din domeniul distributiei de marfuri in special) sunt obligate prin lege sa furnizeze angajatilor lunar fluturasul de salariu. In momentul de fata primim decat statul de plata pe care il semnam pentru ridicarea salariului cash, iar angajatului nu ii revine nici o dovada privind calculul salariului pentru care a semnat in stat. Daca acest lucru este obligatoriu, iar angajatorul nu il respecta, ce amenda poate primi de la ITM?
2. In cazul incetarii CIM cu acordul ambelor parti, cum pot demonstra ca nu mi-a fost platit comisionul din vanzari aferent ultimei luni lucrate, asta in situatia in care in CIM nu este stipulat nimic privind comisionul din vanzari?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 21:26, 13 Iulie 2009
1) Fluturasul se elibereaza la cerere.Statul de plata este documentul justificativ.Dovada reprezinta chiar statul de plata.
2) In momentul de de fata figureaza pe CIM comisionul din vanzari?....de ce ati fost de acord cu semnarea contractului , daca nu erau stipulate toate conditiile impuse de Dmv?...puteti demonstra incasarea comisionului cu documente?...daca nu puteti demonstra , nu prea aveti ce face!!!
Mult succes ,
1. Fluturasul de salariu nu este obligatoriu, daca semnati statul de plata nu este nici o incalcare a legii.
2. Pana la data incetarii CIM cum vi se acorda acel comision....pe statul de plata?
Nu este obligatorie inmanarea fluturasilor de salariu, atata timp cat semnati statul de plata, dar este indicat. Persoana care face salariile ar trebui sa va explice toate detaliile legate de calculul salarial daca aveti dubii.
Pe contractul dvs de munca trebuiau sa fie mentionate toate detaliile legate de salariul.
Pe viitor mare atentie la citirea si semnarea contractului de munca.
Nu stiu cum apare pe statul de plata acel comision, cert este ca eu semnez pentru suma calculata de ei in baza unei formule interne.Destul de ciudat.
In afara de asta, a trecut o luna de cand am plecat de la aceasta firma, cu sediul in Bucuresti, eu lucrand la un punct de lucru din alt oras, si inca nu am primit inapoi cartea de munca si banii din garantia retinuta lunar. Este un termen limita in care ar trebui sa le primesc?
Depuneti o cerere prin care solicitati sa vi se restituie garantia retinuta, sau mai bine zis sa vi se elibereze adeverinta din partea firmei ca puteti sa mergeti la banca si sa va ridicati banii din contul constituit ca si garantie. Pentru ca , conform legislatiei, banii retinuti ca si garantie se depun intr-un cont la cec sau la banca, pe numele angajatului, dar la dispozitia angajatorului.
Si de asemenea solicitati si eliberarea carnetului de munca.

Alte discuții în legătură

De ce nu semneaza stat de plata? ionny ionny ceea ce nu inteleg este de ce nu semneaza stat se plata din moment ce are CIM,avand in vedere faptul ca firma are doar 2 angajati?iar angajatorul refuza sa-i ... (vezi toată discuția)
Garantie gestionar nicoledea nicoledea sunt gestionara si as dori sa stiu si eu ce suma de bani trebuie sa-mi opreasca angajatorul,constituind garantia ...am citit pe acest forum ca trebuia sa ... (vezi toată discuția)
State de plata - fluturasi salariu Silviu.ps Silviu.ps Buna, Care ar fi reglementarile in vigoare referitare la semnarea statelor de plata de catre angajat si distribuirea fluturasilor de salariu de catre ... (vezi toată discuția)