Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in problema urmatoare privind reevaluarea si completarea D101
In anul 2011 cand am facut reevaluarea cladirii diferenta din reevaluare a fost negativa si am trecut-o atunci la chletuieli nedeductibile in D101
in anii 2012.2013.si 2014 la fiecare termen de plata a impozitului pe profit am tinut cont de amortizarea fiscala (cea aferenta costului de achizitie 24700 lei) si amortizarea contabila cea rezultata in urma reevaluarii.
La 31.12.2014 s-a efectuat o noua reevaluare .Diferenta din reevaluare a fost pozitiva (valoarea contabila neta fiind mai mica decat valoarea reevaluata) in acesta sens la 31.12.2014 inregistrand venit pe care la completarea D101 il voi considera neimpozabil avand in vedere ca in 2011 cheltuiala a fost nedeductibila.
Problema mea este ca acum la completarea declaratiei 101 va trebui sa completez in D101 la rd.14 amortizare fiscala(24700 lei*12 luni) si la rd.29 amortizare contabila(21300 lei*12 luni)
sau nu va mai trebui sa completez nimic avand in vedere ca s-a efectuat reevaluare.
De la 01.01.2015 amortizarea contabila se calculeaza pe noua valoare reevaluata si pe durata ramasa iar amortizarea fiscala este ce stabilita pe baza costului de achizitie.
Va multumesc,
Amortizarea contabila se completeaza in orice situatie aveti sume inregistrate in cont 6811, iar cea fiscala daca aveti astfel de amortizare dedusa potrivit art 24 Amortizarea fiscală din CF.
Ordin 4024/2014:
Rândul 14 - se completează cu suma reprezentând amortizarea fiscală determinată conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi amortizarea fiscală determinată potrivit art. 191 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ. Acest rând se completează şi cu sumele reprezentând valoarea fiscală rămasă neamortizată, potrivit art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, în cazul scăderii din gestiune a mijloacelor fixe.
....
Rândul 31 - se înscrie valoarea cheltuielilor cu amortizarea înregistrată în contabilitate. Acest rând se completează şi cu sumele reprezentând valoarea contabilă rămasă neamortizată, în cazul scăderii din gestiune a mijloacelor fixe.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.