avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Medical conventii civile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Medical conventii civile

Buna dimineata.
As avea nevoie de niste lamuriri privind plata concediului medical.
Am fost in concediu medical la societatea la care sunt angajata, dar nu aveam 6 luni stagiu de cotizare. Am adus adeverinta de la fostul loc de munca si deoarece salariul era mic, am primit foarte putini bani pentru concediul medical. Am intrebat contabila daca nu se calculeaza si pentru veniturile obtinute din conventii civile si mi-a trimis o parte dintr-o lege (o atasez mai jos), si mi-a spus ca nu se poate.

In cazul veniturilor din conventii civile realizate de persoanele fizice neautorizate nu se plateste contributia pentru concedii si indemnizatii. Prin urmare, perioada in care o persoana a realizat venituri din conventii civile nu constituie stagiu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii.
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 1582005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 1582005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
De asemenea se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana, 1 an, 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 4482006
privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Intrebarea mea este urmatoarea: Daca Asociatia de Proprietari a retinut si virat si contributia pentru concedii si indemnizatii, si eu fac dovada, tot nu se poate lua in calcul
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:09, 4 Martie 2015
1. Pentru calcularea indemnizatiei pentru concediu medical se au in vedere veniturile pentru care s-a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este separata de contributia de asigurari sociale pentru sanatate.

3. Daca pentru venitul obtinut in baza conventiei civile nu s-a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci aceste venituri nu sunt luate in calcul pentru indemnizatia pentru concediu medical.
Multumesc pentru raspuns.
Ideea este ca s-au platit cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii si-mi spun ca nu se i-a in calcul.
Este legal sau nu? Si ce ar trebui sa fac eu?
Intrebati si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie in calcul concediu medical magda_lazar2006 magda_lazar2006 Stimulentul de insertie, in cuantum de 500 lei lunar, primit pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani intra in baza de calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)
Cm modalitate de calcul Kitte Kitte Care este baza de calcul pentru un concediu medical? Exista optiunea de a alege lunile care sa fie baza de calcul? Va rog sa imi dati si baza legala. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical 01 fara stagiu de cotizare de 1 luna ContSters68307 ContSters68307 Cum se trateaza un concediu medical cod indemnizatie 01, in cazul in care angajatul in cauza nu are o luna intreaga stagiu de cotizare? Din cate stiu el nu se ... (vezi toată discuția)