Am lucrat la firma X cu contract pe perioada determinata de un an. Dupa un an mi sa incheiat contractul de munca cu art. 56 lit. j. Am incercat sa imi gasesc de munca dar pana acum nu am gasit.
Intrebarea mea este: daca imi intocmesc dosarul pt. somaj, pot sa iau somaj cu acest articol? si daca da, conteaza ca am avut salar de 1800 pe cartea de munca, sau o sa iau ca si cand as fi avut minim pe economie?
Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti si stagiul prevazut de lege: 12 luni lucrate in cele 24 luni anterioare depunerii dosarului pentru indemnizatie. Daca nu ati mai lucrat in alta parte inainte de acest loc de munca ....e cam tarziu.
Indemnizatia de somaj se calculeaza astfel:
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
In acest caz, puteti beneficia de indemnizatie de somaj. Daca depuneti dosarul de indemnizatie in termen de 30 de zile de la incetarea contractului, veti beneficia incepand de somaj cu data incetarii CIM , daca depasiti aceste 30 de zile, veti beneficia de indemnizatie de somaj cu data depunerii dosarului la ALOFM.
Somajul
g80
eu sunt in concediu pt cresterea copilului pana in iulie 2010, firma la care lucram nu mai are loc de munca, cit timp iau somaj daca am mai lucrat inainte inca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj
xveronik
Buna ziua,
Sotul meu este pus intr-o situatie in care nu stie daca poate beneficia de somaj. A lucrat in ultimele 12 luni cu o vechime in munca de peste 10 ... (vezi toată discuția)