Sotul meu este pus intr-o situatie in care nu stie daca poate beneficia de somaj. A lucrat in ultimele 12 luni cu o vechime in munca de peste 10 ani(firma angajatoare dand faliment),dar este si administratorul firmei personale, firma care nu inregistreaza inca profit . Intrebarile sunt: daca poate beneficia de somaj avand in vedere ca are o firma proprie (repet fara sa aibe profit de pe urma acesteia), cum i se calculeaza somajul si in cate luni de la ramanerea fara loc de munca poate sa depuna dosarul pentru somaj. Va multumesc anticipat.
Daca a lucrat in ultimele 12 luni cu contract individual de munca de 8 ore pe zi poate beneficia de somaj. Atentie carnetul de munca se va inchide cu art 65 alin 1 din Codul Muncii, ptr a putea beneficia. Dosarul se va depune in maxim 30 zile la AJOFM. Administrarea firmei nu are nici o legatura cu contractul de munca de la alta firma. Bafta!
Adica nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa depuna dosarul la AJOFM in termen de 30 de zile de la data concedierii.
2. Daca depune dosarul mai tarziu (dr nu mai tarziu de 12 luni de la data concedierii) va primi indemnizatia de somaj de la data depunerii dosarului.
3. Daca nu este salariat la firma sa si nu obtine venituri mai mari de 500 lei lunar (aceasta este valoarea actuala a indicatorului social de referinta) din activitati autorizate, potrivit legii, poate beneficia de indemnizatia de somaj.
4. Calculul indemnizatiei de somaj se face conform Legii 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
5. Salariul minim brut pe tara este, acum, de 600 lei.