avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul

sunt in c c c pana pe 14 ian 2010 firma la care am lucrat intre timp a dat falimnt pot beneficia de somaj si cum se calculeaza va multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:02, 29 Decembrie 2009
1. Puteti intra in somaj si sa primiti indemnizatia aferenta. Pentru asta trebuie sa mergeti la lichidatorul judiciar al firmei si sa cererti sa va inceteze suspendare contractului individual de munca (CIM) pentru CCC si apoi sa va faca incetarea CIM cu art.65 din Codul muncii.
2. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj trebuie sa aveti lucrate 12 luni inainte de intrarea in CCC.
3. Pentru aceste 12 luni trebuie sa va mai elibereze angajatorul o adeverinta tip cu veniturile (pentru AJOFM). Adeverinta o luati de la AJOFM si o completeaza angajatorul.
4. Va redau din Legea 76/2002, pentru a vedea cum se calculeaza indemnizatia de somaj:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
5. La ora actuala salariul minim brut pe tara este de 600 lei.
Este bine sa va ocupati de obtinerea documentelor necesare (adeverinta tip pt somaj si cartea de munca in original sunt cele care dureaza mai mult) , pentru a putea depune dosarul de somaj in termennul de 30 de zile de la data conecdierii.

Legea 76/2002-Art 38(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj dorudi dorudi Lucrez la aceasta firma de 6 ani cu contract de munca, incepand cu 01/07/2009 si pana in prezent mi s-a redus programul de lucru la o jumatate de norma. ... (vezi toată discuția)
Somaj clopotzel clopotzel Buna ziua Am o cunostinta care merge in somaj, lichidata cu data de 3 decembrie. In cat timp trebuie depus dosarul la somaj? Contabila de la firma ... (vezi toată discuția)