avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate obtine cumva anularea unei hotarari ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate obtine cumva anularea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de catre un tert ?

Printr-o hotarare definitiva si irevocabila s-a dezbatut succesiunea defunctului X. Instanta a constatat ca singura mostenitoare este sotia supravietuitoare a defunctului X. In realitate acesta a renuntat la mostenire prin act autentic.
Colaterali privilegiati, fratii defunctului ce trebuiau sa vina la mostenire (avand in vedere ca defunctul nu avea descendentii si sotia era renuntatoare) nu au stiut de existenta procesului in care s-a dezbatut mostenirea autorului lor. Au aflat doar intamplator de proces.
Cunoastem ca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila nu este susceptibila de anulare, dar ce se poate face ?
Practic ni s-a incalcat dreptul la mostenire..trebuia sa mostenim dupa fratele nostru..
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 18:35, 4 Martie 2015

Renunţarea la moştenire
Art. 1123 din NCC
Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.

Deci e posibil sa existe o revocare a renuntarii...posibilitate ce exista si in cazul testamentului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar ... Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu Dacă am renunțat la moștenire în favoarea fratelui meu iar acesta a decedat pot să-mi cer acum înapoi moștenirea(bineînțeles în termenul de opțiune ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire viorel77 viorel77 In 2008 am renuntat la mostenire prin act notarial. Acum in 2019 pot sa anulez actul de renuntare si sa redevin mostenitor? (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)