Printr-o hotarare definitiva si irevocabila s-a dezbatut succesiunea defunctului X. Instanta a constatat ca singura mostenitoare este sotia supravietuitoare a defunctului X. In realitate acesta a renuntat la mostenire prin act autentic.
Colaterali privilegiati, fratii defunctului ce trebuiau sa vina la mostenire (avand in vedere ca defunctul nu avea descendentii si sotia era renuntatoare) nu au stiut de existenta procesului in care s-a dezbatut mostenirea autorului lor. Au aflat doar intamplator de proces.
Cunoastem ca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila nu este susceptibila de anulare, dar ce se poate face ?
Practic ni s-a incalcat dreptul la mostenire..trebuia sa mostenim dupa fratele nostru..
Renunţarea la moştenire
Art. 1123 din NCC
Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.
Deci e posibil sa existe o revocare a renuntarii...posibilitate ce exista si in cazul testamentului...