Buna ziua,
care este procedura pentru declararea unei persoane disparute ?
Am sunat la 112 si m-au intreptat catre sectia de politie din Crangasi. Aici m-au trimis sa o caut pe la spitale si mi-au zis sa ma duc a doua zi la sectia 25 unde nu mi-au luat nici o declaratie. Si-au notat pur si simplu pe o foaie ce le-am zis si m-au pus sa ma uit pe niste poze ce pareau a fi de la morga. Mi-au zis ca or sa faca niste verificari si ma suna ei.
Mentionez ca e vorba de o pensionara la care stau eu in chirie. Doamna avea mai multe proprietati, dar nu avea rude apropiate, doar un var cu care nu se intelegea si pe care nu stiu cum sa il contactez.
In garsoniera unde am inchiriat eu, doamna are adresa de buletin, iar pensia ii venea aici. Locuia in alta parte, nu mi-a spus unde. Saptamana trecuta trebuia sa vina sa isi ia pensia si chiria, dar nu a mai aparut, si telefonul este inchis(era singura modalitate cum o puteam contacta). Postasul a venit de 3 ori intrebandu-ma pe mine de ea.
V-ati facut datoria. Stati linistita. Daca va platiti utilitatile puteti ramane la nesfarsit acolo, sau pana se sesizeaza cineva din familie. Daca a vandut o proprietate si apoi a disparut apare un mare semn de intrebare - se poate sa avem de-a face cu ceva cam rau. Politia e singura abilitata sa faca investigatii - amintiti-le si acest lucru (ca a vandut ceva si apoi a disparut).
Nu am cum sa le spun adresa de facturare pentru ca este obtinuta neoficial. Practic politia trebuie sa gaseasca aceasta adresa dar numai daca vor sa isi fac treaba.
Intre timp abonamentul s-a suspendat pentru neplata, probabil o sa fie inchis si numarul se va redistribui in alta parte. In acel moment se va pierde informatia.
Ma gandesc ca as putea sa platesc eu abonamentul batranei pe baza numarului de telefon tocmai ca sa nu se piarda urma.
Un vecin imi spunea ca nu ar trebuii sa plec de la garsoniera pentru ca e posibil sa fiu suspectat.
Incerc sa contactez o televiziune pentru ca este strigator la cer ce se intampla.
Nu este necesar sa va faceti probleme si sa parasiti spatiul cu destinatia de locuinta
Chiar daca adresa ati obtinut-o personal,pentru urgentarea clarificarii situatiei este de preferat sa comunicati politiei toate datele
Calmati-va si vedeti-va de viata ca si pana acum. Nu este problema dumneavoatra unde este sau ce face proprietarul. E treaba lui. Nu va mai agitati atata, nu sunteti responsabila cu nimic. Faceti sesizare scrisa la politie si restul este treaba lor. Nu platiti telefoane sau alte prostii. Platiti utilitatile ca sa mai beneficiati de ele. Daca vreti sa plecati, plecati si gata. Daca nu are mostenitori si nu apar in 30 de ani casa va revine (daca o posedati atat timp si platiti impozitul si toate anexele). Cu calm si fara isterie, nu este problema dumneavoastra disparitia proprietarului.
Am insistat la politie sectia 25 sa las sesizare scrisa.
Discutia a fost cam neprofesionista din punctul meu de vedere si practic mi-au dicatat totul, nu aveam voie sa adaug nimic.
M-au pus sa semnez doua acte: o sesizare si o declaratie.
Pe sesizare m-au pus sa scriu ca e disparuta de la domiciuliu, adica de unde am inchiriat eu(ceea ce e ciudat ca doamna nu locuia la domiciliu)
Pe declaratie m-au pus sa scriu ca proprietara are mai multe locuinte dar nimic de faptul ca nu locuia la domiciliu.
Le-am dat adresa unde e facturat telefonul.
Mi-am dat acordul pentru publicarea fotografiei. M-au pus sa scriu ca o sa anunt daca am orice alt fel de informatii. Totodata au zis ca o sa ma caute presa si sa nu le zic altceva decat le-am zis lor.
Pe de o parte ma bucura faptul ca cineva a inregistrat cazul dar per total nu mi s-a parut foarte profesionist modul de preluare a sesizarii mai ales treaba cu domiciliul.