avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren intravilan tulburare posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren intravilan tulburare posesie

Buna ziua. In urma cu aprox 15 ani am cumparat un teren cu o casa veche pel el, acum am decis sa demolez casa si sa construiesc alta doar ca am avut neplacuta surpriza sa constat ca la masurarea terenului de catre topograf din 750 mp am ramas cu 658#-o.Cu alte cuvinte toti vecinii (3 laturi) au intrat peste terenul meu cu garduri,anexe si unul chiar si cu casa. In urma consultarilor cu topograful care are si calitatea de expert judiciar, dar si cu un prieten avocat stagiar mi s-a propus sa renunt deocamdata la orice fel de actiune (granituire , tulburare posesie) pentru ca nu o sa obtin autorizatie de constructie , terenul fiind in litigiu. Dvs ce parere aveti? Ar mai exista si alte variante inafara procesului?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gtroman , utilizator 11:54, 12 Martie 2015
Autorizația de construire se obține chiar și în caz de litigiu. Legea 50/1991 nu instituie o astfel de interdicție. Acesta va fi notat în CU cu privire la regimul juridic al terenului și poate fi notat și în CF. Deci, dacă doriți să procedați la o acțiune în grănițuire puteți să o faceți liniștit. Pe de altă parte, la data când ați dobândit proprietatea , ați făcut cadastrul stabilind punctele de hotar față de vecini?Existau garduri față de vecini, la data cumpărării?
Buna ziua.Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Nu exista cadastru, am cumparat de la un amic terenul, in schimb existau garduri dar se pare ca vecinii intrasera deja pe teren la momentul cumpararii. Din pacate nu prea am putut sa merg anul trecut pe acolo si unul dintre ei s-a mai bagat cu un gard inca vreo 30 de cm.Din raspunsul primit de la dvs inteleg ca singura mea sansa de rezolvare este instanta? Intreb deoarece proiectul de casa este aproape gata si am prevazut gardurile pe limitele reale ale terenului; asa ca m-am gandit sa "demolez" gardurile despartitoare existente(sunt din sarma cu ochiuri) si sa construiesc gardul pe unde trebuia sa fie de la inceput. O zi buna!
Intrati la distrugere si tulburare de posesie.
Slabe sanse de autorizatie, doar daca respectati limitele actuale, desi cereti limitele vechi in instanta. In functie de actele vecinilor, se poate sa va opuna uzucapiunea si sa pierdeti.

15 ani nu ati facut demersuri, ei n-au intrat pe terenul dv. ci pe al celui ce v-a vandut, asa incat nici nu v-au tulburat posesia, caci n-ati posedat bucatile acelea.

Despre obtinut ceva, depinde de cat va grabiti, de ce este prioritar pentru dv. etc.
@AVILL multmesc pentru sfaturi, m-am consultat cu un alt avocat si mi s-a spus ca exista posibilitatea ca acei vecini nesimtiti sa fi dobanit bunul prin uzucapiune.din pacate se pare ca romania este inca o tara comunista, avand astfel de legi prin care hotul dobandeste proprietatea daca o poseda 30 de ani.Totusi, cine trebuie sa dovedeasca trecerea celor 30?? pentru ca vecinii nu prea pot dovedi lucru, in plus gardul este facut dintr-o plasa de sarma multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea pe care am cumpărat-o cu acte în regulă îmi aparține? lucarina lucarina Bună ziua, am și eu o întrebare, vă rog dacă se poate să-mi răspundă un avocat în domeniul cumpărări de teren - proprietăți, am cumpărat o ... (vezi toată discuția)
Constructie gard vecin pe terenul meu Istrian Istrian Buna ziua, Am incercat sa gasesc pe discutiile existente un raspuns la dilema cu care ma confrunt dar nu am reusit sa identific. Pe scurt situatia este ... (vezi toată discuția)
Gard vecin pe terenul meu zanzibbar zanzibbar Detin un teren in sectorul 5, neingradit, dobandit 2004 vanzare-cumparare, intabulat, autorizatie de constructie din ianuarie; un vecin se tot intinde pe ... (vezi toată discuția)