avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare incheiat de notar cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare incheiat de notar cu avantaje cred nelegale, fata de una din parti

Buna ziua,
in urma cu o luna de zile am scos la vanzare o proprietate mica si a sunat o persoana interesata care mi-a propus sa merg la notarul pe care il cunostea pentru verificarea actelor si incheierea unui antecontract. Fiind de buna credinta am mers la dna notar. A spus ca actele sunt in regula si ne-a platit 1000 de euro avans cu clauza daca ne razgandim sau nu putem vinde, platim dublu, daca se razgandeste cumparatorul, pierde avansul. Mi-a cerut sa ii dau o perioada de 13 zile sa faca rost de restul banilor. Dupa semnarea actelor cand am ajuns acasa ma astepta la poarta un agent imobiliar cu un client ca vrea sa vada casa. Eu crezand ca este din partea cumparatorului I-am mai prezentat odata. Dar a doua zi am deslusit misterul. Domnul dorea sa o revanda si mi-a solicitat aproape zilnic cateva vizionari cu potentiali clienti. Initial am refuzat dar apoi mi-a spus ca daca refuz nu are restul de banii si mi-a spus ca mi-a notat antecontractul la cartea funciara si 6 luni nu pot vinde nimanui. Naiv si cinstit am zis ce mai conteaza, hai sa il ajutam sa vanda sa scapam.
Pe 16 il sun sa-mi spuna ora, si-mi spune ca o cumpara pe numele lui dar sa mai astept 2-3 zile. Dupa 2 zile I-mi dau seama ca ceva este in neregula si merg la dna notar. Dansa I-mi spune ca dansul a anuntat la notariat pentru ziua de 25. Iau legatura cu o cunostinta avocat stagiar si-mi spune sa ii cer notarului o incheiere ca m-am prezentat cu toate actele pentru incheierea vanzarii. Asa am facut dar notara refuza pe motiv ca nu poate sa-mi dea acea incheiere decat pe 16 cand era data trecuta in contract. Am mers la un executor, l-am notificar pentru data de 26, am mers la notara si m-am programat pentru acea data dandu-i copii de la executor. M-a mustrat ca nu se procedeaza asa ca trebuia sa vorbesc cu dansul intai.
I-am explicat ca ma tot amana. Pe 26 am mers cu avocata stagiar si mi-a facut incheierea in care scrie ca m-am prezentat cu toate actele dar contractual nu se poate finaliza din lipsa cumparatorului. Mentionez ca el nu locuia la adresa pe care o avea in bulletin si unde I-am facut somatia dar nu aveam alta adresa decat cea din antecontract.
A doua zi am mers la alt notar sa vad ce pot face sa mai vand si noul notar s-a ingrozit de antecontract. Aveam ipoteca pusa pe casa pentru avansul primit daca ma razgandeam si in plus undeva jos era trecut un paragraf.."eu vanzatorul ma oblig sa nu incheialta promisiune de vanzare pana la iincheierea contractului in forma autentica, prezentul antecontract putand fi cesionat catre alti promitenti cumparatori "
Noul notar mi-a spus ca asa ceva nu este legal. Mai nou m-a sunat cumparatorul sa ma cheme la notar sa inchei tranzactia dar eu am refuzat sa mai finalizez cu dansul. M-a amenintat ca-mi va cere dublul avansului. Se poate oare asa ceva. Mentionez ca pe 16 cand era termenul din antecontract, dansul nu mi-a facut nicio notificare si mie greu sa cred ca notara, chiar cunostiinta sa ii faca retro asa ceva ca s-a prezentat el si eu nu.
Credeti ca asi putea face o sesizare pentru acel paragrapf cu vanzarea catre alte persone sau este legal ?
Am hotarat sa nu mai vindem nici dansului nici altcuiva, asa ca nu ma deranjeaja ca ma tine blocat 6 luni cum ma ameninta.
Pot avea consecinte negative ?
Cu multumiri.
Notarea promisiunii de v/c (antecontractul) in CF este un lucru normal ptr ca promitentul cumparator sa se asigure ca promitentul vanzator nu va incheia si alte antecontracte cu mai multi prezumtivi cumparatori.
In mod normal antecontractul este valabil pana la termenul stipulat in antecontract iar notarea din CF este valabila pana la acelasi termen.
Daca promitentul vanzator nu s-a prezentat la termenul prevazut in antecontract ptr incheierea tranzactiei atunci aceasta pierde avansul.
In paragraful cu pricina nu se specifica care dintre promitenti poate cesiona antecontractul!
In baza acestui paragraf in calitatea de promitent vanzator aveti posibilitatea sa cesionati antecontractul altui promitent cumparator (de ex. sotiei) si sa incheiati cu acesta contractul de v/c in forma autentica.
Fiecare isi poate cesiona drepturile si obligatiile sale, nu ale partii celeilalte din contract!
In rest, nu vad mari ilegalitati, trebuia sa fi citit contractul.
Despre urmari, mergeti la un avocat; imi pare ca singurul lucru pentru care acum nu mai mergeti la notar e ca v-ati razgandit, or tocmai asta apara clauza penala, razgandirea vreunei parti.
Nu stiu daca termenul corect este ca m-am razgandit. Am acceptat de comun acord data de 16 pe care cumparatorul nu a respectat-o. Am stabilt o noua data de 24, data la care nu a venit. Am facut cheltuieli de timp si bani, mergand la executor, si nu a venit nici la termenul stabilit. De ce spuneti ca acum daca nu mai doresc sa ii vand acestei personae...este o problema penala. Nu m-am razgandit in termenul trecut in antecontract...ATUNCI PENTRU CE SE MAI TREC TERMENE DACA LE PUTEM INCALCA FARA ACORDUL CELUILALT. TOT EU SUNT VINOVAT ? M-AM OFERIT SA II DAU AVANSUL, CU TOATE CA NU IL MERITA SI MI-A CERUT DUBLUL. Scuze pentru majuscule, am problem cu pc.
Arvuna confirmatorie.Art.1.544(2)NCC"....................Atunci cand neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna,cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului si poate cere dublul acesteia."Ca atare,daca nu va prezentati la notariat ptr.incheierea contractului poate cere dublul arvunei.Nu se pune problema vreunei raspunderi penale daca nu va prezentati la notariat pte.incheierea contractului.Sfatul meu este sa-l notificati prin executor ,la adresa care este trecuta in promisiunea de v/c, aratand ca, daca nu se prezinta aveti dreptul sa retineti arvuna[art.1.544(2) teza I NCC.]Clauza penala la care s-a referit avocat AVLIL nu are sensul de cauza penala, ci, este o expresie consacrata ptr.raspunderea civila in legatura cu nerespectarea unor clauze contractuale.
Ce-mi spuneti dvstra acum este sa ii fac o noua notificare prin executor ? Pai i-am facut una pentru a se prezenta in vederea incheierii contractului in forma autentica, recunosc nu am precizat si ca pierde avansul daca nu se prezinta, dar asta scria in antecontract.
Dar sa il notific iar ? In urma notificarii am obtinut de la notar incheierea ca m-am prezentat cu toate actele si el lipseste. Acum nu mai vreau sa il vand dansului chiar daca dansul doreste acest lucru. Sunt obligat sa vand la 3 saptamani dupa expirarea termenului daca eu am fost vanzator de buna credinta si am facut mai multe notificari telefonice si una prin executor ? Nu vreau nici macar sa ii opresc avansul care cred ca mi s-ar cuveni. I-am spus ca il dau si ii scad doar cheltuiala cu executorul. A refuzat amenintandu-ma ca voi plati dublu avansul daca ma razgandesc.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare proprietate aflata in indiviziune ramona_gabriela ramona_gabriela 2 persoane detinatoare ale unei proprietati (aflate in indiviziune) au decis de comun acord sa o vanda, incheind un antecontract cu un cumparator. In ... (vezi toată discuția)
Antecontact de vanzare cumparea violetabadea violetabadea Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)