avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz cu santaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz cu santaj?

Buna dimineata

Am si eu o mare nelamurire.De la 1-06-2009 mi sa comunicat verbal ca de la 1-06-2009, din motive economice si totodata prin desfiintarea postul,am spus ca sunt de acord ,dar sa-mi dea ,cum e legal, in scris ,insistand zi de zi.
Pana la urma mi-a dat un preaviz in forma scrisa avand urmatorul continut

Avand in vedere situatia economica cu care ne confruntam, va comunicam ca incepand cu data de 01-06-2009 sunteti in perioada de preaviz in conformitate cu prevedirele art. 73 alin 1 din Legea nr.53/2003,urmand ca incepand cu data de 29-06-2009 sa incetati activitatea in cadrul societatii noastre conform art. 65 din Legea nr. 53/2003
Pe parcursul termenului de preaviz aveti toate drepturile si obligatiile care decurg din contractul de munca

Urmeaza semnatura mea si a patronului. fara stampila si nr. de inregistrare.Dupa semnare mi-a spus ca dupa terminarea lunii si implicit a programului de munca stabilit de dansul(10 schimburi a24 ore) mai stam de vorba
colegii mei care au plecat in somaj de luna trecuta ca daca vreau si eu somajul neaparat sa accept conditiile patronului(lipsa preazizului,renuntarea la drepturilor salariale din luna cu preaviz,la salariul compesator)
Intrebarea mea,si va rog nespus de mult,daca se poate, e urmatoarea,tinand cont ca totusi doresc sa intru in somaj deoarece indeplinesc conditiile cerute de lege;
-Daca reclam la ITM problema raspunsul il primesc in 30 zile ,adica cu mult peste terminarea preavizului, iar eu daca nu semnez ceea ce vor ei de fapt la terminarea preavizului(in previz nu se specifica data achitarii drepturilor salariale) urmeaza, logic cred eu absente nemotivate si implicit......?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:18, 11 Septembrie 2009
In cazul d-voastra. asteptati sa vi se comunice decizia de concediere, apoi daca nu va primiti toate drepturile salariale inclusiv palta concediului neefectuat, ori din culpa angajatorului nu va puteti lua somajul, dati in judecata angajatorul si desfiintati decizia de concediere, solicitand si celelalte drepturi neachitate.
Salariul compensatoriu se acorda in cazul in care se face concediere colectiva, dar daca prin CCM pe unitate aveti un asemenea drept il puteti fructifica.
Daca am inteles eu bine,copia de preaviz pe care o am eu nestampilata si fara nr. de inrestrare,dar cu semnatura,reprezinta totusi o dovada,de ce anume, inselaciune etc?Si pot la un eventual conflict de munca so folosesc ca dovada?
Este o dovada ca ati fost instiintat. este o dovada ca angajatorul nu stie sa isi intocmeasca documentele.
De asemenea, in instanta daca se ajunge va fi o proba in favoarea dvs daca nu va vor fi acitate drepturile salariale cuvenite.
Va sfatuiesc ca pentru salariul compensator sa faceti o cerere in dublu exemplar pe care obtineti un numar de inregistrare de la Secretariat sau Resurse Umane pentru ca acolo veti lasa cererea.
Intre timp va respectati preavizul si toate obligatiile aferente calitatii de angajat.
CODUL MUNCII
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă
încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat
de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi
serioasă." (O.U.G. nr. 55/2006)
Art. 66. - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individual ă sau
colectivă.
Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri
active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de
contractul colectiv de muncă aplicabi

Dreptul la preaviz
Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de
dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se
află în perioada de probă.
”³(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este
suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art.
51 alin. (2).”³ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină î n mod
obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
"c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţ i, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul
concedierilor colective;" ( Legea 94/2007)
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să
opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
(2) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat,
termenul de preaviz va fi suspendat corepunzător. (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA
ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul
din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative
prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la
desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul
si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de
angajator.

ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de
munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
ART.79. - In cazul in care unitatea este pusa in situatia de a efectua concedieri colective
partile convin asupra respectarii urmatoarelor principii:
a) angajatorul va pune la dispozitia sindicatului justificarea tehnico-economica in legatura
cu masurile privind posibilitatile de redistribuire a personalului, modificarea programului
de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientare profesionala
etc.;
b) justificarea tehnico-economica, impreuna cu obiectiile si propunerile sindicatului, va fi
supusa spre analiza si avizare consiliului de administratie sau, dupa caz, adunarii
generale;
c) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are
obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile
prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu
privire cel putin la:
- metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului
de salariati care vor fi concediati;
- atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza,
printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor
concediati.
Prin sintagma „timp util" se intelege
- la intreprinderile cu un efectiv sub 100 salariati, cu 15 zile inainte de notificarea
prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
- la intreprinderile cu 101-250 salariati, cu 20 de zile inainte de notificarea prevazuta la
art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
- la intreprinderile cu peste 251 salariati, cu 30 de zile inainte de notificarea prevazuta la
art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
ART.80. - (1) In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate,
conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi
desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de
recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.
(2) In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza
locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii le
va comunica in scris termenul de preaviz, in conditiile prevazute in prezentul contract
colectiv de munca.
(3) Pentru situatia in care se efectueaza concedieri colective, partile vor negocia
acordarea de compensatii banesti cu respectarea prevederilor legale si/sau ale
contractelor colective de munca aplicabile.
(4) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, vor fi luati in calcul si
acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa
angajatorului, din motive ce nu au legatura cu persoana salariatului, cu conditia
existentei a cel putin 5 concedieri de aceasta natura, cu cel putin 30 de zile inaintea
expirarii perioadei prevazute la art 79, lit.c) din prezentul contract.

Odata ce ai semnat ca ai luat la cunostinta ca esti in preaviz si ca ti se va incheia contractul de munca decizia vine de la sine. Nu o sa mai ai absente nemotivate ptr ca tu nu ai sa mai fii angajat. In perioada de preaviz obligatiile si drepturile tale sunt aceleasi ca si inainte ,in plus ai dreptul la program redus ptr a cauta un nou loc de munca. Referitor la salariu sunt obligati sa te plateasca la norma intreaga inclusiv bonuri de masa daca luai si inainte si plata zilelor de concediu de odihna neefectuate . La sfarsit urmeaza sa-ti plateasca salariul compensatoriu dar treb sa soliciti asta ptr ca mu
ptr ca multi cred ca "nu ai nevoie "
Spre sa te ajute raspunsul meu .
Bafta multa!

Alte discuții în legătură

Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)