avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi compensatorii in cazul desfacerii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii

buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare prin care era anuntat ca din data de 17.06.2010 se afla in preaviz de 20 zile lucratoare iar la terminarea preavizului ii va fi desfacut contractul individual de munca cu art 65 din codul muncii cu drept de somaj din motive de restrangere a activitatii societatii.pe data de 14.07.2010 i-a expirat preavizul si inca nu i-a adus decizia...dar a facut statele de plata prin care i-au fost platite 112 ore care nu stiu ce reprezinta deoarece sotul meu nu a fost primit sa presteze preavizul...a stat acasa...la aceasta societate nu exista CCM toate contractele de munca sunt individuale...el beneficiaza de salariu compensatoriu?zilele concediu de odihna pe anul asta?este o problema mai grava deoarece sotul meu se afla in proces de litigiu de munca cu patronul de vreo trei luni pt drepturi salariale iar de atunci patronul i-a facut prima data decizie de detasare la alta societate,sotul meu a refuzat in scris si a facut si contestatie in instanta...nu s-a prezentat la noul loc de munca,a facut absente nemotivate,dar patronul in loc sa-i desfaca cim ca avea motive,a facut instiintarea cu preavizul si desf cim cu drept de somaj,v-i se pare normal?sau urmareste ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 16 Iulie 2010
Buna ziua !
Raportat la cele expuse de dvs. mi se pare ca suntem in prezenta unui caz fericit , angajatorul respectand prevederile legale (si chiar inchizand ochii la acele abateri !!!) si procedand la desfacerea CIM conform art. 65 CM , cu posibilitatea intrarii in somaj a sotului dvs. . Pt a beneficia de somaj cu data desfacerii CIM trebuie sa depuneti dosarul in cel mult 30 de zile de la data incetarii asa ca este destul timp pt comunicarea deciziei de concediere .
Putin patroni procedeaza asa, este bine ca sotul dvs. va beneficia de ajutorul de somaj, asteptati decizia de concediere dupa care mergeti la AJOFM cu actele necesare.
am inteles cu somajul dar la drepturi compensatorii are dreptul?ce parere aveti?beneficiaza de plata concediului de odihna pe anul acesta pe care nu l-a luat,de salariul compensatoriu de la art 78 din ccm?
Art.78 alin.1 din CCMN - La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Art.141 alin.4 C.mun. prevede ca, concediul de odihnă neefectuat de către salariat poate fi compensat în bani în cazul încetării contractului individual de muncă.

In cazul refuzului angajatorului de a va achita aceste drepturi, puteti sesiza ITM-ul si/sau instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj anca33a anca33a Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca este valabil sa se primeasca minim un salariu compensatoriu daca sau facut concedieri colective,si daca este ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere individualavconform art.65 codul muncii antoheionel antoheionel Buna ziua! Am primit prin posta decizia de concediere in baza art.65 din codul muncii, azi 05.02.2009.Preavizul imi expira pe data de 6 februarie ... (vezi toată discuția)