Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza"
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Puteti depune plangere penala in cazul producerii unui AM in orice moment doriti, dar este eficient daca detineti PV de cercetare intocmit de catre comisia de cercetare si avizat de catre ITM, in cazul accidentului cu incapacitate temporara de munca sau PV de cercetare intocmit de catre ITM daca este vorba de AM cu invaliditate sau deces.
Prin PV de cercetare se stabilesc responsabilitati, dupa caz, pentru persoane si/ sau pentru angajator si/ sau pentru victima.
Angajatorul trebuie sa inregistreze AM si sa va dea un exemplar din formularul FIAM.
In plangerea penala trebuie sa precizati impotriva cui faceti plangerea.
Trebuie sa detineti copii certificate de autenticitate dupa documentele medicale emise pentru victima (adeverinta de prezentare la urgenta si pentru perioada de spitalizare, certificate medicale, fisa medicala de analize si de tratament, etc.).
In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere., plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului, potrivit legii.
Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori conventional, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute.