avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... In cat timp se poate face plangere penala in caz de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

In cat timp se poate face plangere penala in caz de accident de munca

- in cat timp se poate face plangere penala in caz de accident de munca?
- care sunt pasii de urmat pentru pregatirea plangeri penale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 6 Martie 2015
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza"
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Puteti depune plangere penala in cazul producerii unui AM in orice moment doriti, dar este eficient daca detineti PV de cercetare intocmit de catre comisia de cercetare si avizat de catre ITM, in cazul accidentului cu incapacitate temporara de munca sau PV de cercetare intocmit de catre ITM daca este vorba de AM cu invaliditate sau deces.
Prin PV de cercetare se stabilesc responsabilitati, dupa caz, pentru persoane si/ sau pentru angajator si/ sau pentru victima.
Angajatorul trebuie sa inregistreze AM si sa va dea un exemplar din formularul FIAM.
In plangerea penala trebuie sa precizati impotriva cui faceti plangerea.
Trebuie sa detineti copii certificate de autenticitate dupa documentele medicale emise pentru victima (adeverinta de prezentare la urgenta si pentru perioada de spitalizare, certificate medicale, fisa medicala de analize si de tratament, etc.).
In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere., plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.

Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului, potrivit legii.

Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori conventional, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare - declarare accident de munca angajat fara forme legale danielrafail danielrafail in cat tinp poti declara accidentul de munca la tribunal ori parchet daca lucrezi la negru fara carte de munca (vezi toată discuția)
Cand se completeaza/transmite fiam dirtu dirtu Avem un accident de munca cu deces pe loc produs in 09.05.2019. Astazi am primit PV de la ITM care contine mai multe masuri inclusiv amenzi. PV nu contine si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca CristianMihai2018 CristianMihai2018 Bună ziua! In urma cu o luna am avut un accident de munca fiind vina mea care din pacate sa soldat cu dubla fractura al bratului drept si strivire a ... (vezi toată discuția)