avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in cazul concedierii colective?

Buna dimineata
Va rog mult sa imi spuneti in cazul concedierii colective, dupa ce angajatorul a comunicat Notificarea privind concedierea colectiva ITM-ului si Sindicatului din unitate , ce pasi mai trebuie sa faca? In ce termen trebuie sa raspunda sindicatul si ITM-ul si la cat timp se pot emite preavizele la concediere?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 13:47, 6 Martie 2015
Am uitat sa precizez ca, concedierea colectiva urmeaza sa fie facuta de angajatorul unei societati comerciale S.A., care este o firma de stat. Se aplica prevederile art. 69 din Codul Muncii? Va rog mult sa ma lamuriti...
1. Pasi concediere colectiva:
Sunt o multime de pasi care trebuie respectati in cazul procedurii concedierii colective. Astfel :
- etapa consultarii cu sindicatele ori cu reprezentantii angajatilor cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

- Notificarea de concediere . Aceasta se va trimite la : Sindicat/reprezentantii salariatilor; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca; Inspectoratul Teritorial de Munca.
Notificarea se va trimite in termen de minim 30 de zile calendaristice anterior emiterii deciziilor de concediere, daca se decide disponibilizarea, in urma consultarilor avute intre angajator si sindicat/reprezentantii salariatilor, catre institutiile mentionate mai sus

- Instiintarea privind termenul de preaviz. Decizia de concediere

2. Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.
In speta, suntem la etapa la care in data de 05.03.2015 am comunicat sindicatului si ITM-ului Notificarea. Urmeaza sa vedem daca formuleaza sindicatul observatii la aceasta (in termen de 10 zile) apoi in 5 zile trebuie sa raspundem noi la aceste observatii. Pana aici am inteles. Urmatoarea etapa care ar fi ? Va rog mult sa imi spuneti in cat timp se pot emite preavizele la concediere si deciziile de concediere?
Dupa aceste termene se pot emite instiintarile de preaviz.
Mai exact daca notificarea a fost comunicata in 05.03.2015 la care se adauga 10 zile + 5 zile + 30 de zile (termenul prevazut ptr. emiterea unei noi notificari catre ITM in art. 72 alin1 Codul muncii) E corect calculul sau am gresit? Rezulta ca in data de 20 aprilie se pot emite deciziile de concediere?

Alte discuții în legătură

Preavizare angajati ContSters31759 ContSters31759 Am o intrebare, se pot lansa preavizele catre salariati, in acelasi timp cu notificarea de concediere colectiva adresata ITM-ului si AJOFM- ului? (vezi toată discuția)
Concediere colectiva lauricafl lauricafl Buna seara. Avem urmatul caz. Astazi co companie decide inchiderea unui punct de lucru. Se decide concedierea colectiva a agajatilor.. Cum trebuie sa decurga ... (vezi toată discuția)
Despre concedierea individuala/colectiva laritzu laritzu Buna ziua. Ma intalnesc pentru prima data cu urmatoarea situatie si vreau sa fiu sigur ca procedez corect, asa ca vreau si sfatul vostru, cei care ati trecut ... (vezi toată discuția)