avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna seara. Avem urmatul caz. Astazi co companie decide inchiderea unui punct de lucru. Se decide concedierea colectiva a agajatilor..
Cum trebuie sa decurga instiintarea de concediere colectiva? Cate zile trebuie sa treaca pana incepe perioada de preaviz a fiecarui angajat?
Pe de alt6a parte, compania poate cerre inscris unui angajat sa accepte primirea salariilor compensatorii si sa plece inainte de acel preaviz?
Cel mai recent răspuns: lauricafl , utilizator 14:52, 25 Ianuarie 2017
Cati salariati sunt in aceea unitate si cati lucreaza pe punctul de lucru ?
176 de salariati la pct de lucru si aprox 800 in societate!
Ce anume putem cere in acele negocieri? Putem cere o prima de inchidere de 500 ron spre exemplu?
Ce se intampla cu persoanele care sutn in concediu prenatal sau in ICC? vor primi salariile compensatorii abia la revenirea la munca?

Multumesc!
In acest caz, ar trebui sa existe un c.c.m. la nivel de angajator.

Verificati care sunt compensaţiile mentionate in contractul colectiv de muncă aplicabil ce se acorda salariaţlori concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor .

1. Pasi concediere colectiva:
Sunt o multime de pasi care trebuie respectati in cazul procedurii concedierii colective. Astfel :
- etapa consultarii cu sindicatele ori cu reprezentantii angajatilor cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

- Notificarea de concediere . Aceasta se va trimite la : Sindicat/reprezentantii salariatilor; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca; Inspectoratul Teritorial de Munca.
Notificarea se va trimite in termen de minim 30 de zile calendaristice anterior emiterii deciziilor de concediere, daca se decide disponibilizarea, in urma consultarilor avute intre angajator si sindicat/reprezentantii salariatilor, catre institutiile mentionate mai sus

- Instiintarea privind termenul de preaviz. Decizia de concediere

2. Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.
Cu scuzele de rigoare, dar ce ati scris am mai citit. Mai sus am formulat si alte intrebari nu doar cea referire la termene.
1 Pe de alta parte, compania poate cerre inscris unui angajat sa accepte primirea salariilor compensatorii si sa plece inainte de acel preaviz?
2. Ce anume putem cere in acele negocieri? Putem cere o prima de inchidere de 500 ron spre exemplu?
3. Ce se intampla cu persoanele care sunt in concediu prenatal sau in ICC? Vor primi salariile compensatorii abia la revenirea la munca?

Asta am citit ce ati scris mai sus. Prima notificare catre ITM, urmeaza maxim 10 zile de negocieri cu sindicatul dupa care se trimite notificarea 2. Dupa 30 de zile de la notificare 2 incep efectiv concedierile.

Alta intrebare. Termenul de preaviz poate fi inclus si el in cele 30 de zile din notificare?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
lauricafl, utilizator
1 Pe de alta parte, compania poate cerre inscris unui angajat sa accepte primirea salariilor compensatorii si sa plece inainte de acel preaviz?


Nu are cum sa plece inainte de expirarea preavizulie , decat daca salariatul depune o cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor,situatie in care daca este acceptata cererea nu se beneficiaza de somaj.

2. .... Putem cere o prima de inchidere de 500 ron spre exemplu?


Puteti solicita asa ceva , dar nu este si obligatoriu sa vi se ofere

3. Ce se intampla cu persoanele care sunt in concediu prenatal sau in ICC? Vor primi salariile compensatorii abia la revenirea la munca?


Daca sunt in prenatal/CCC , atunci situatia se schimba ...la revenirea din aceste concediili se poate oferi un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente cu cel desfiintat. Daca nu exista, atunci se poate decide concedierea, in conditiile legii.


Alta intrebare. Termenul de preaviz poate fi inclus si el in cele 30 de zile din notificare?


Poate fi inclus.

Alte discuții în legătură

Care sunt pasii ce trebuie urmati de angajator in cazul concedierii colective? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti in cazul concedierii colective, dupa ce angajatorul a comunicat Notificarea privind concedierea colectiva ITM-ului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau cum ? aldica aldica Buna ziua, Lucrez inca la o firma de croitorie dar de la 1 martie am stat doua saptamanii in fara plata, dupa care am fost chemati la munca dar marea mirare ... (vezi toată discuția)
Preavizare angajati ContSters31759 ContSters31759 Am o intrebare, se pot lansa preavizele catre salariati, in acelasi timp cu notificarea de concediere colectiva adresata ITM-ului si AJOFM- ului? (vezi toată discuția)