avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare locuintei la Omniasig
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare locuintei la Omniasig

Buna ziua,

Am o asigurare AM Plus incheiata la Omniasig. Am platit din 2010 pana in prezent si la sfarsitul anului 2014 am avut o dauna. Desi locuiesc la etajul 2 din 4 mi s-a infiltrat apa pe tavanul din hol, debara, sufragerie. Am facut dosar de dauna, am depus toate actele, firma a trimis expert sa constate. Mi-au cerut declaratiile a 2 martori si acum imi tot spun ca nu pot continua pentru ca declaratiile martorilor nu contin cauza. Nici eu nu pot determina cauza pentru ca nu am fost in tara sa stiu ce s-a intamplat. Este normal ca societatea de asigurari sa imi impuna mie sa spun cauza din moment ce ei au trimis expert la fata locului care s-a urcat si sus pe bloc si a verificat, a vorbit si cu vecinii?

Va rog sa ma sfatuiti.

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: miki3 , utilizator 14:27, 27 Martie 2015
Nu este obligatia asiguratului sa identifice cauza si cu atat mai putin a martorilor sau vecinilor. Este sarcina expertului sa identifice cauza.
Daca locuiti la etajul 2 din 4 si a fost afectat tavanul cat de prost poate sa fie expertul daca pentru a identifica cauza s-a urcat pe bloc?
Cauza este simpla, o inundatie de la vecinul de deasupra! Mai ales daca acestea sunt apropiate si in vecinatatea bucatariei sau baii. Aplecat omul de acasa si a uitat vreun robinet deschis sau s-a spart vreo conducta.
Bineinteles, numai daca expertul nu identifica cauza ca fiind vecinul de mai jos!!;)
Buna ziua,

Azi am primit raspunsul de la Omniasig. Refuza sa imi plateasca dauna pt ca nu reprezinta risc asigurat.

Din declaratia dvs de dauna rezulta ca […] ati constat ca s-a infiltrat apa prin pereti, afectand finisajele interioare si ati simtit miros de mucegai.
Din fotografiile efectuate la constatare se observa ca hidroizolatia de pe acoperisul blocului NU este deteriorata.

Conform Cap.3 - Excluderi, art 3.1.7 din conditiile de asigurare privind Asigurarea Locuintelor GARANT AMPLUS, “Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru infiltratii prin care se intelege patrunderea in cladiri din sol sau prin acoperisuri, terase sau pereti, prin capilaritate sau
gravitatie, prin pori, neetanseitati si fisuri/crapaturi/alte deschizaturi (exceptie cand acestea din urma s-au produs de riscuri asigurate) a apei, producand umezirea, patarea sau igrasierea pardoselilor, tavanelor, sau peretilor cladirilor/constructiilor"

Totodata, art 3.13, din cadrul acelorasi conditii mentioneaza faptul ca “Asiguratorul nu acorda despagubiri cheltuielile pentru repararea unor avarii/distrugeri produsa de cauze necuprinse de asigurare ori cele pentru reparatii, reconditionari sau restaurari nereusite."

Eu ma tot intreb cum asigura inundatia daca nu in acest caz? Mentionez ca tavanul este foarte afectat, si se vede ca a curs apa.

Ce pot face in continuare in conditiile date?

Va multumesc,
claudia_petre87 a scris:

Cap.3 - Excluderi, art 3.1.7 din conditiile de asigurare privind Asigurarea Locuintelor GARANT AMPLUS, “Asiguratorul nu acorda despagubiri pentru infiltratii prin care se intelege patrunderea in cladiri din sol sau prin acoperisuri, terase sau pereti, prin capilaritate sau gravitatie, prin pori, neetanseitati si fisuri/crapaturi/alte deschizaturi (exceptie cand acestea din urma s-au produs de riscuri asigurate) a apei, producand umezirea, patarea sau igrasierea pardoselilor, tavanelor, sau peretilor cladirilor/constructiilor"


Asigratorul s-a a"asigurat" ca exclude infiltatii din sol, acoperis sau pereti, prin pereti se intelege peretii exteriori (... peretilor cladirilor/constructiilor".

Din ce ati relatat se intelege ca au fost afectatii peretii din interior si care nu legatura cu exteriorul (hol, debara, sufragerie).

Nu va ramane decat sa faceti o sesizare la ASF.
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, nu sunt pereti exteriori, nici unul: debaraua are pereti comuni cu vecinul, cu casa scarii, holul si sufrageria mea. O sa fac o sesizare la ASF pentru ca mi se pare ca pur si simplu isi bat joc. Nu am gasit nicaieri daca poti cere re-examinarea daunei in cazul in care nu esti multumit de raspunsul primit. Daca stiti ceva, va rog sa ma indrumati.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
claudia_petre87, utilizator
1. Petele din hol, debara si sufragerie sunt concentrate pe pereti alaturati?

2. A fost afectat si tavanul in cele 3 camere sau numai peretii?

3. Este cumva vreo baie intre debara si sufragerie?


In sesizarea catre ASF sa subliniati faptul ca locuinta se afla la etajul 2 din 4 iar dauna a fost produsa pe peretii interiori si pe cale de consecinta nu exista nicio legatura de cauzalitate cu patrunderea din sol sau prin acoperis, terasa sau peretii cladirii.

Formularea mai savanta din excludere este in mod clar o clauza abuziva prin care asiguratorul exclude daunele provocate de inundatii sau infiltratii de orice natura.

In sesizare atrageti atentia si asupra \"profesionalismului\" asiguratorului care a facut investigatii asupra hidroizolatiei acoperisului blocului in conditiile in care petele sunt pe peretii interiori si care nu au nicio legatura cu exteriorul, dauna fiind in mod clar provocata de infiltratii de apa de la apartamentul situat la etajul superior..

In incheiere va exprimati nedumerirea cu privire la faptul ca nu exista nicio referire ca o posibila cauza apartamentul de deasupra.

La daune acoperite de asigurare nu sunt trecute inundatii de la vecini?

Am verificat pe site-ul asiguratorului si am gasit ca este acoperitul si riscul de "inundare".
Anexati la sesizare si o copie a flyerului de pe net.

[ link extern ]

Depuneti aceeasi sesizare si la ANPC.

Pana sa depuneti sesizarile parerea mea este sa discutati iar cu asiguratorul si sa il "sensibilizati" prezentandu-i brosura de pe site-ul lor unde se precizeaza ca este acoperita si "inundarea" iar daca nu inteleg ca sunt obligati sa va despagubeasca ii informati frumos fara sa va certati ca veti depune plangeri la ASF si ANPC si in instanta.

[ link extern ]


Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Inundatie tavan balcon dupa ploaie posibil din cauza vecinului de deasupra mea voicudamian voicudamian Buna ziua, Locuiesc la et.12 intr-un bloc si de regula dupa o ploaie abundenta tavanul balconului mi se inunda intr-un colt, a cazut tencuiala si problema ... (vezi toată discuția)
Infiltrație tavan/asigurare ionela.balan ionela.balan Bună ziua. Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 4 etaje. Din cauza acoperisului degradat ,vecinei din perete cu mine i s-a infiltrat apa in ... (vezi toată discuția)
Probleme cu infiltratiile de la terasa blocului alexxa_1900 alexxa_1900 Buna seara, Am o problema urgenta: problema cu infiltratiile de la terasa blocului a inceput acum 6 ani, la momentul respectiv incepuse sa mi se infiltreze ... (vezi toată discuția)