avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pot adauga coduri caen la PFA-ul meu?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pot adauga coduri caen la PFA-ul meu?

Buna ziua,
Detin PFA pe codul caen 7430- activitati de traducere scrisa si orala. In acelasi timp fac si produse crosetate si din pasla pe care doresc sa le vand la targurile de profil. Pot adauga la PFA-ul meu alte doua coduri care tin de lucrul manual? Pentru a vinde la targurile de profil, trebuie pe langa codurile care tin de specificul produselor pe care le fac, sa adaug si un cod pentru comercializare ocazionala (1 data pe luna de ex. la targ), sau volanta? Sau se subintelege ca daca adaug codurile pentru produsele pe care le fac, o fac ca sa le vand? Ce cod mi-ar trebui pentru a putea vinde in cadrul targurilor handmade?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Brigitta N , utilizator 17:35, 24 Iulie 2018
Puteti adauga mai multe activitati, dar trebuie sa detineti o diploma care sa se refere la meseria respectiva sau cel putin sa acopere activitati inrudite. Cu un Certificat de creator proiectant inbracaminte de exemplu, nu puteti fabrica si comercializa alimente. In conditiile in care vreti sa participati la diferite manifestari(targuri si expozitii etc.) in orase si comune, desfacerea produselor Dvs va fi posibila numai daca introduceti codul CAEN aferent acestei activitati, si anume:

4789 : Comert cu amanuntul prin standuri, chioscuri si piete al altor produse

Inainte de a merge la finante,trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista doua variante de impozitare: norma de venit si sistemul real . Daca o doriti pe prima, in momentul coplectarii formularului 220, trebuie sa declarati pe propria raspundere ca veti desfasura, cel putin pentru inceput numai o singura activitate (activitatea principala de ex.) pentru ca altfel nu va vor incadra la norma de venit, care este o varianta mult mai simpla in privinta tinerii evidentelor si de impozitare. Se stabileste a valoare fixa a impozitului pe care o veti plati anticipat, trimestrial, indiferent daca puteti realiza sau nu veniturile declarate. La sfarsitul anului datele vor fi regularizate si daca ati platit mai mult decat trebuia, diferenta vi se restituie. Daca insa declarati mai multe coduri la finante va vor incadra la sistem real de impozitare, ceea ce presupune sa conduceti contabilitatea simpla sau dubla, conform cerintelor legale(va trebuie contabil) si impozitul il veti plati dupa ce s-a determinat Profitul brut impozabil. Adica din veniturile totale intrate se scade valoarea totala a cheltuielilor deductibile si pentru diferenta ramasa veti plati 16% impozit. Plata CAS-ului, CASS-ului si Contributia pentru somaj le veti platii in mod obligatoriu, sau nu, functie de veniturile declarate.

La finante va vor cere si Contractul de comodat incheiat intre proprietarul imobilului si PFA in care s-a inregistrat sediul social. Contractul se poate face intre parti numai daca scoatetI Extrasul CFactualizat, pe care il prezentati la ghiseul de la finante. Daca sunteti cumva proprietarul cladirii puteti cere de la Registrul Comertului un formular simplu pe care il puteti completa cu titlu gratuit, pe perioada nedeterninata, formular pe care il semnati personal impreuna cu perechea(sotia, sotul) Dvs daca are cota parte, si inca odata Dvs ca reprezentant PFA. Sa nu uitati ca aveti nevoie si de Casa de marcat !
Sper ca v-am putut ajuta. Va doresc mult succes.
Pot sa va mai dau o sugestie, pentru vanzarea produselor pe care le realizati, daca eventual va intereseaza. Ca sa nu umblati prea mult cu hartoagele necesare privind modificarea documentelor eliberate de Registrul Comertului si la Fisc, va puteti inscrie ca membru la Asociatia Artizanilor si Mesterilor Popular din zona Dvs. Taxa de inscriere este foarte modica. Prezentati produsele realizate de catre Dvs, conducerea va analiza utilitatea si calitatea produselor realizate, daca sunt considerate bune, vi se elibereaza o Legitimatie, cu care in buzunar puteti participa la orice manifestare organizata, la care asociatia va avea invitatie. Actiunile organizate sunt valabile in intreaga tara, iar in unele cazuri si in strainatate. Conditiile respective depind de conducerea asociatiei. Ea accepta sau refuza invitatiile si participarea membrilor cu produsele fabricate. In acest caz nu va trebuie Casa de marcat, contabila sau aprobare speciala pentru suprafetele ocupate de la primaria localitatilor in care vor avea loc targurile, pietele, standurile temporar amenajate sau zilele speciale ale comunelor si oraselor. Inchirierea spatiilor, suprafetelor respective de desfacere fiind rezolvata de fiecare data si peste tot de catre asociatie. Nu va trebuie sa faceti altceva, dcat sa platiti cotizatia de membru si sa vindeti valorile dvs realizate. Inregistrarea la aceste asociatii se poate face si ca PFA, dar si ca persoana fizica, simplu cetatean.
Va multumesc mult de tot pentru cele doua raspunsuri. Imi sunt foarte utile aceste sfaturi.
Buna ziua, Roxie!
M-ati putea lamuri ce exact trebuie facut daca vreau sa devin PFA traducator neautorizat? Am citit multe pe net dar nu am gasit informatie concreta si sigura despre lucrul acesta. La Registrul Comertului trebuie sa ma duc? Si atunci nu trebuie sa fiu autorizata de Ministerul Justitiei asa-i? Am absolvit limbi straine, deci cu documentatie n-am probleme.
Sper sa mai fiti pe site-ul acesta si ca imi puteti raspunde.
Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere de la pfa la ii Roxie Roxie Am un PFA cu un singur cod caen si doresc sa mai adaug coduri caen care sa imi permita sa comercializez atat la targuri/festivaluri cat si online ceea ce ... (vezi toată discuția)
Comert in targuri si piete alvld alvld rog daca poate cineva sa -mi spuna pt comert in aleea castanilor trebuie sa-mi schimb codul caen(am un magazin) si daca trebuie casa de marcat.va multumesc (vezi toată discuția)
Autorizare comert ambulant Raluca 120 Raluca 120 Buna ziua! Pentru vanzarea de produse alimentare (orez, zahar, ulei etc) si nealimentare (servetele, hartie, detergenti etc) in targurile de la sate, ce acte ... (vezi toată discuția)