In materia executarii silite a debitelor provenite din amenzi contraventionale, legiuitorul a prevazut doua termene distincte de prescriptie a dreptului a cere executarea silita a acestora,
In cazul in care contravenientul nu a achitat benevol creanta. OG. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor instituie prin prevederile art. 14 un termen de prescripţie special, in timp ce art. 131 alin. 1 şi 2 din OG. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala instituie un termen de prescriptie general.
Potrivit art. 37 din Ordonanta 2 din 12 iulie 2001, procesul-verbal neatacat in termenul prevazut la art. 31 constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
Comunicarea procesului verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii, sub sanctiunea prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale (art. 14 din OG. nr. 2/2001).
Operatiunea de afiaare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor (art. 27 din OG. nr. 2/2001).
Prescriptia executarii sanctiunilor contraventionale poate fi constatata chiar si de instanţa investita cu solutionarea plangerii contraventionale.
Termenul de o luna se calculează potrivit disp art. 181 alin. 1 pct. 3 Cod de procedura civila (cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an).
In ipoteza in care ultiima zi cade intr-o zi nelucratoare, termenul de prescriptie se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
ICCJ in decizia in interesul legii nr.10/2013, publicata in Monitorul Oficial 450/2013, a stabilit imperativ faptul ca modalitatea de comunicare a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului este subsidiara celei de comunicare prin posta, cu aviz de primire.
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita nu trebuie confundata cu institutia juridica a prescriptiei dreptului a aplica sanctiunea contravenţionala, care intervine in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, daca in acest interval temporal contraventia nu a fost constatata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctionează contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.(art.13, art.15 OG. nr.2/2001).