avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita CNADNR - P.V. necomunicate
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita CNADNR - P.V. necomunicate

Am primit prin posta o executare silita pt 2 P.V. din 2011 pt 2 contraventii (lipsa rovinieta) la doua saptamani distanta intre ele (56 euro + 450 lei cheltuieli de executare). Din pacate nu mai am rovinietele de atunci, nu stiu sa spun daca am avut sau nu rovinieta.
Procesele verbale nu mi-ai fost comunicate, altfel le rezolvam de atunci (stau la aceeasi adresa de zeci de ani, n-am fost plecat din localitate in perioada de dupa emiterea P.V.-urilor, la mine e mai tot timpul cineva acasa).
Cum trebuie facut sa mi se faca dovada comunicarii P.V.-urilor?
Am sanse sa castig o contestare a executarii silite pt ca P.V. nu mi-au fost comunicate?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
CipM, utilizator
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 07:42, 8 Martie 2015
Motivele care atrag nulitatea PV sunt prevazute de disp OG nr 2/2001 art 17
Multumesc.
Eu ma refer la art 14 din aceeasi OG: "(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii."
In materia executarii silite a debitelor provenite din amenzi contraventionale, legiuitorul a prevazut doua termene distincte de prescriptie a dreptului a cere executarea silita a acestora,
In cazul in care contravenientul nu a achitat benevol creanta. OG. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor instituie prin prevederile art. 14 un termen de prescripţie special, in timp ce art. 131 alin. 1 şi 2 din OG. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala instituie un termen de prescriptie general.
Potrivit art. 37 din Ordonanta 2 din 12 iulie 2001, procesul-verbal neatacat in termenul prevazut la art. 31 constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
Comunicarea procesului verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii, sub sanctiunea prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale (art. 14 din OG. nr. 2/2001).
Operatiunea de afiaare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor (art. 27 din OG. nr. 2/2001).
Prescriptia executarii sanctiunilor contraventionale poate fi constatata chiar si de instanţa investita cu solutionarea plangerii contraventionale.
Termenul de o luna se calculează potrivit disp art. 181 alin. 1 pct. 3 Cod de procedura civila (cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an).
In ipoteza in care ultiima zi cade intr-o zi nelucratoare, termenul de prescriptie se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
ICCJ in decizia in interesul legii nr.10/2013, publicata in Monitorul Oficial 450/2013, a stabilit imperativ faptul ca modalitatea de comunicare a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului este subsidiara celei de comunicare prin posta, cu aviz de primire.
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita nu trebuie confundata cu institutia juridica a prescriptiei dreptului a aplica sanctiunea contravenţionala, care intervine in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, daca in acest interval temporal contraventia nu a fost constatata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctionează contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.(art.13, art.15 OG. nr.2/2001).
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
ynocentta, utilizator
Multumesc pt. copy/paste dar nu raspunde intrebarilor mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta, termene de prescriptie cgolgot cgolgot Buna ziua, am o nelamurire in legatura cu termenul de 6 luni dupa care amenda pentru rovinieta se prescrie.In unele parti am intalnit varianta celor 6 luni de ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)