avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Autorizații francizor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Autorizații francizor

O firma care preia o franciza si produce sub Brandul francizatului si rețele francizatului in spațiul si cu utilajele francizatului este obligată sa se autorizeze la Reg Comerțului cu codul Caen de producție sau poate folosii autorizarile francizatului?
Cel mai recent răspuns: Cătălin Vasiloiu , Consilier juridic 17:17, 10 Martie 2015
Pentru început o scurtă lămurire, cu scopul de a elimina viitoare confuzii: francizatul este beneficiarul, adică cel care "preia franciza" , iar francizorul este proprietarul brandului și al rețetelor.

Răspunsul este acela că orice persoană juridică (firmă), fie că produce sub nume propriu sau sub numele francizorului, trebuie să fie autorizată independent.

Obiectul raporturilor de franciză se rezumă doar la transmiterea dreptului de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu în schimbul plăţii unei redevenţe din partea beneficiarului.
Deşi beneficiarul (adică francizatul) acţionează respectând marca, know-how-ul şi numele francizorului, între aceştia există o independenţă reală și concretă atât financiară, cât şi juridică.
Beneficiarul (francizatul) este un comerciant de sine stătător, un subiect de drept distinct, cu elemente de identificare proprii: este înregistrat la registrul comerţului, are firmă, sediu, emblemă, capital, obiect de activitate bine determinat etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de franciza gyoni8 gyoni8 Va rog foarte mult, daca se poate sa ma ajutati cu un draft de contract de franciza, care sa se apropie cat de cat de cerintele Ordonanţei nr. 52/1997 din ... (vezi toată discuția)
Franciza mpanciu2004 mpanciu2004 vreau sa iau in franciza un magazin si cumpar tot stocul de marfa existent. intrebari:contractul de franciza se inregistreaza la reg comertului sau fisc? eu ... (vezi toată discuția)