avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar imobil dobandit inainte de căsătorie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar imobil dobandit inainte de căsătorie decedat, drepturile sotului supravietuitor

Am o prietenă căreia i-a murit soțul acum 1 an și 4 luni. Nu au copii. El a achiziționat un apartament înainte de căsătorie cu vreo 3 ani, prin credit ipotecar. În timpul căsătoriei au plătit, desigur, împreună rata lunară (vreo 8 ani), ea devenind și codebitor la credit. După decesul soțului plătește soția, care locuiește încă în apartament. Asigurarea de viață pentru credit s-a făcut pe numele soției în anul în care soțul a decedat. Ea nu are bunuri imobile în proprietate.
Soțul decedat are ambii părinți în viață și 3 frați. Nu s-a făcut nici o procedură de transmitere a moștenirii legale. Ar urma să se facă.
Întrebări:
1. Ce drept de moștenire are soția neproprietar asupra imobilului menționat anterior, în condițiile în care vin părinții și frații la moștenire?
2. Dacă are acest drept, la ce cotitate disponibilă?
3.Există vreun articol de lege care menționează situația specială de venire la moștenirea soțului soția care nu are bunuri imobile comune și de nici un fel?
4. În cât timp se poate începe procedura transmiterii moștenirii legale?
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
Lacrami0ara, utilizator
Dansa cf legii, mosteneste 1/4 din imobil, nu exista nimic special. Are drept de habitatie viagera, cel putin pana la un eventual partaj si in plus are dreptul la mobilier si obiectele de uz casnic. Daca nu e si coplatitor in actele creditului, va avea de platit cf mostenitii si 1/4 din credit ca si ala se mosteneste.
Cum dansa a platit impreuna cu sotul si va ramane ( daca isi permite) sa plateasca si creditul ramas, Poate avea succes in instanta sa preia imobilul si sa le dea mostenitorilor o mica sulta pt ce a apucat sotul sa plateasca din credit si avans.
Multumesc.
Totuși, care lege? Fiindcă, cota succesorală a soțului supraviețuitor, conform C. civ. (2009) 2011 (art. 972), este de 1/3 dacă vine în concurs atât cu ascendenții privilegiați (părinții defunctului), cât și cu colateralii privilegiați (frații d.).
Este coplătitor în actele creditului.
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
Lacrami0ara, utilizator
scuze, asa e, pt ca vine in concurs cu parintii si fratii, va mosteni 1/3.


E ok.
Iar la punctul 4? :)
Mărturisesc că nu prea înțeleg diferența în acest caz între bun comun și bun propriu, dobândit înaintea căsătoriei.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
4) imediat după deschiderea moștenirii, iar moștenirea se deschide prin deces.
Bunul e propriu pt ca omul l-a cumpărat înainte de căsătorie. Ca nu e încă achitat, e altceva, da proprietatea se transmite prin vânzare.
Dacă soțul plătește apoi ratele alături de proprietar, are un drept de creanță, nu de proprietate. Ar fi avut drept de proprietate dacă la căsătorie am fi încheiat o convenție matrimoniala prin care bunul sa fie inclus în comunitatea de bunuri.
Pacat ca omul nu a apucat sa lase un testament.
Pana la urma ceilalți ce pretenții au? Pot sa fie declarați străini de moștenire dacă nu au acceptat-o în termen de un an de la deces.

Alte discuții în legătură

Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire locuința ipotecata si alte bunuri carinan carinan Se da următoarea situație: un domn căsătorit a decedat. Nu a avut frați sau surori, tatăl a decedat. Are numai mama, soție si multi unchi, mătuși si ... (vezi toată discuția)