avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenire locuința ipotecata si alte bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenire locuința ipotecata si alte bunuri

Se da următoarea situație: un domn căsătorit a decedat. Nu a avut frați sau surori, tatăl a decedat. Are numai mama, soție si multi unchi, mătuși si veri de gradul 1. La data decesului deține o locuința luată prin credit împreuna cu soția, o mașina achitata integral si un PFA.
Întrebări:
1. Mama defunctului are dreptul la moștenire asupra locuinței luate prin credit?
2. Mama defunctului are dreptul la celelalte bunuri?
3. Soția are vreun drept asupra casei soacrei, in cazul decesului acesteia si fara a exista un alt act ( testament, donație etc)

[editare autocorrect]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:26, 7 Ianuarie 2017
1) Da, are dreptul si la casa, dar si la credit. Mosteneste cota si din casa, dar va avea de platit aceeasi cota si din credit.

Art. 972

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

2)da, din toate.
3) Nu.
Va Multumesc foarte mult pentru raspuns, dar mai am 2 întrebări:
1. Ce se întâmpla daca soacra își dorește partea de moștenire din casa si credit si nu plătește rata, in timp ce soția plătește riguros? Înțeleg ca are dreptul la 50% din casa. Mașina este cumpărată din bani exclusivi ai tatălui soției.
2. Are vreo importanta faptul ca la 6 luni dupa dobândirea casei sotul a fost bolnav si numai soția a lucrat si a plătit ratele?
carinan a scris:

Înțeleg ca are dreptul la 50% din casa.


Cine? Mama defunctului?
Are dreptul la jumătate din moștenire
Asta înseamnă un sfert din casă

Mă tem că ați înclus în moștenirea celui decedat și partea de casă a văduvei lui neîngopate.

Soția supravietuitoare rămâne cu ceea ce are (jumătate din casă). Și moștenește 50% din averea soțului. Rezultat final 3/4 din casă.

Soția ar face bine să solicite partajul.
Nu va mosteni soacra 50% deoarece bunurile dobandite prin casatorie sunt comune, prezumat 50-50%. Daca se poate face dovada ca a fost mai mare contributia unuia dintre soti atunci cotele se vor schimba. Astfel sotia va primi prima data partea sa de 50% (ori mai mult daca a facut dovada) si numai cealalta jumatate va intra in masa succesorala, deci soacra va avea numai o cota din jumatate.
Un lucru e clar, daca mosteneste casa mosteneste si datoria. Daca datoria nu este platita tot ce a mostenit este executat. Daca soacra nu plateste si sotia plateste atunci sotia o poate executa pe soacra - adica ii scade din partea soacrei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! avem următoarea speță: soțul împreună cu soția ... User4567 User4567 Bună ziua! Avem următoarea speță: Soțul împreună cu soția și-au achiziționat un apartament pe numele lor. Soțul a decedat, aceștia neavând nici ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Speta pe scurt: 4 persoane implicate - cel decedat (a carui mostenire se dezbate), fiul lui dintr-o casatorie anterioara, sotia actuala a decedatului si mama ... (vezi toată discuția)