avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

Speta pe scurt: 4 persoane implicate - cel decedat (a carui mostenire se dezbate), fiul lui dintr-o casatorie anterioara, sotia actuala a decedatului si mama celui decedat. Din cate stiu, drept de mostenire ar avea numai sotia supravietuitoare si fiul decedatului dintr-o casatorie anterioara. Insa speta o implica si pe mama decedatului, si o sa va explic in ce fel. Cu ceva timp inainte de a muri, aceasta (mama decedatului) isi vinde garsoniera proprietate personala si cu peste jumatate din banii obtinuti, contribuie alaturi de fiul sau la cumpararea unei case, in care pana la decesul acestuia, continua sa locuiasca impreuna, toti trei - decedatul, mama si sotia acestuia. Acum, dupa deces, sotia supravietuitoare e decisa sa o dea afara din casa pe soacra ei (mama decedatului).
Si acum, intrebarile: stiind ca drept de mostenire in acest caz au numai sotia supravietuitoare si fiul decedatului dintr-o casatorie anterioara, ce poate face mama decedatului, pentru a nu fi evacuata din casa, caci alta locuinta nu mai are..? Exista vreo posibilitate de a demonstra in cazul unui proces de partaj ca a contribuit cu banii obtinuti din vanzarea propriei garsoniere la cumpararea casei din masa succesorala? E vreo modalitate de a ramane in casa respectiva, daca nepotul ei (fiul decedatului din cealalta casatorie) este de acord?
Cel mai recent răspuns: Laurentiu_Andronic , utilizator 10:01, 15 Iulie 2011
Presupun ca nu este trecuta si mama defunctului in actul de proprietate al imobilului (cum ar fi fost normal, avand in vedere aportul sau material la cumparare...). Aveti dreptate, la succesiunea defunctului vin sotia si fiul. Mama trebuie sa dovedeasca aportul sau la achizionarea casei pentru a putea revendica drept de proprietate asupra unei cote din casa.
Din pacate, mama defunctului nu a fost trecuta in niciun fel de act, pur si simplu a contribuit cu banii de pe garsoniera pe care o vanduse, dandu-i banii fiului ei (peste jumatate din suma cu care a fost achitata noua locuinta). Are vreo sansa sa dovedeasca aportul ei banesc, si daca da, cum? Si care ar fi cota parte ce se cuvine fiului defunctului, in cazul in care nu se poate demonstra contributia diferita a celor doi soti? E 3/4 din 1/2 din casa, adica 3/8?
Ar putea dovedi aportul sau cu cele 2 contracte (de vanzare a garsonierei si de cumparare al casei in care s-a mutat si ea ulterior, contracte care probabil au date apropiate), completata eventual aceasta proba cu proba cu martori.
Daca reuseste sa dovedeasca aportul sau la cumpararea casei masa succesorala se va diminua cu partea sa de contributie la achizitionarea casei si se va deduce cota sotiei supravietuitoare.
Din masa succesorala ramasa de pe urma defunctului sotia primeste 1/4 iar fiul 3/4.
Intr-adevar, fiul ar primi 3/4 din 1/2 (deci 3/8) din imobil.
Daca mama defunctului ar reusi sa demonstreze cu martori ca a avut un aport de peste 50% la cumpararea imobilului, atunci ea va deveni co-proprietara sau co-indivizara? Adica practic ea cum va fi introdusa in proces, neavand calitate de mostenitor...?

Iar cotele parti cum se vor calcula? Se vor defalca mai intai cei 55% sa zicem, ai mamei defunctului, apoi din ce ramane (45%), fiul defunctului va lua 3/4 din 1/2, fiindca bunul imobil e dobandit in timpul casatoriei iar contributia sotilor a fost egala, exceptand aportul adus de mama decedatului (adica practic 3/8 din 45%)? Deci partajul va fi in genul - mama defunctului 55%, sotia supravietuitoare 28.2%, iar fiul defunctului 16.8%? Rog sa-mi confirme cineva calculele...

Iar in proces, fiul defunctului si mama acestuia vor putea sa fie reprezentati de acelasi avocat (fiindca fiul e in strainatate, iar mama e batrana si nu se poate deplasa)...?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
Laurentiu_Andronic, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare: cote de participare la masa succesorala legalmgm legalmgm Buna ziua, Intrebare la Dvs, stimati colegi: Sotia (in prezent decedata) si sotul supravietuitor au avut un bun imobil cumparat de ei doi in timpul ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire locuința ipotecata si alte bunuri carinan carinan Se da următoarea situație: un domn căsătorit a decedat. Nu a avut frați sau surori, tatăl a decedat. Are numai mama, soție si multi unchi, mătuși si ... (vezi toată discuția)
Bunul propriu al defunctului,ramane sotului supravietuitor? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 In cazul in care sotii nu au copii impreuna,ci doar din relatii separate,iar cel care detine un bun propriu,mostenit,decedeaza,cui revine bunul sau?Sotului ... (vezi toată discuția)