Buna ziua,
In anul 2010, in judetul Bacau au avut loc inundatii in urma unor ploi masive si cateva sute de case / locuinte din mediul rural, in diferite localitati, au fost afectate intr-o masura sau alta.
Locuinta bunicului meu a fost printre cele mai grav afectate si a fost prinsa intr-un program guvernamental de reconstructie din fondurile guvernului.
Urmarea: locuinta veche, din chirpici, deja ruina..a fost daramata complet si i s-a facut locuinta noua din BCA (2 camere, baie, bucatarie), prin acest program, in acelasi an.
Bunicul are 90 de ani iar in urma unei probleme medicale grave acum 3 ani, mama mea s-a mutat impreuna cu bunicul la tara.
Bunicul doreste sa-i vanda mamei casa, dar in sat umbla un zvon cum ca nu se pot vinde locuintele facute de guvern, pentru o perioada de timp, dar nimeni nu stie nici care ar fi perioada si nici care ar fi impedimentul legal.
Datele care pot sa vi le ofer sunt:
- actul de proprietate este o autorizatie de constructie eliberata pe numele bunicului, casa a fost inregistrata la primarie si se plateste impozit
- nu am gasit nicaieri in documentatia primita la constructia casei vreo prevedere cu privire la limitarea dreptului de vanzare
- am intrebat la primarie, la urbanism despre ceva impedimente la vanzare si au dat din umeri.
- nu stiu numarul / numele programului guvernamental prin care au fost construite locuintele, voi incerca sa fac rost de el.
Intrebarea mea este: exista prevederi legale generale care ar putea impiedica vanzarea locuintei inauntru unui anumit interval de timp?
Daca bunicul dvs are autorizatie de construire, inseamna ca a primit materialele de constructie. Trebuie sa vedeti daca nu cumva in actul de donatie prin care i-au fost date acestea nu este trecuta cumva aceasta interdictie de instrainare.
Nu exista un astfel de act de donatie materiale.
In proiectul tehnic exista o lista de materiale ce vor fi folosite la constructie, avizat pe fiecare pagina de Primarie.
Exista totusi un proces verbal de receptie a lucrarii prin care se afirma ca beneficiarul a primit imobilul si nu are obiectiuni.
Nici aici nu se specifica vreo interdictie la vanzare.