avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

daca in contractul de munca este stipulat ca orele suplimentare se platesc sau se echivaleaza in libere iar firma nu respecta contractul,se poate demisiona in baza art.81 aln.8 CM fara a mai lucra in cele 20 de zile ale preavizului?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 9 Martie 2015
art.81 alin.8 C.mun : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

art.122 C.mun.

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
....

art.123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
....

art.40 alin.2 C.mun. : Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
...
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, coroborand cele patru texte de lege, reiese ca, necompensarea muncii suplimentare de catre angajator constituie motiv de a demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz nae2012 nae2012 Buna seara. In contract mi s-a specificat ore suplimentare iar eu nu am facut nicio ora suplimentara. Pot sa demisionez fara preaviz? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare patitul 2 patitul 2 Buna seara, Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator. Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele ... (vezi toată discuția)
Incetarecontract de munca marianapopa2005 marianapopa2005 Buna ziua Sotul meu a primit decizia de pensie anticipata in data de 28.05.2015, la locul de munca ( MAPN- angajat civil ) a comunicat in data de 02.06.2015 ... (vezi toată discuția)