avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de apel

Buna ziua.Sint nou pe forum de aceea va rog sa imi acordati o mina de ajutor.
Am un proces pe care l-am cistigat.La finalul sentintei scrie ca termenul de apel e de 30 zile.Motivarea sentintei am primit-o pe data de 4 februarie 2015. Am doua intrebari :
1. Care este ultima zi in care pot depune eu apel?
2. In situatia in care pirita a primit sentinta pe 5 febr 2015,cu o zi dupa mine,care e ultima zi in care ea poate depune apel?
Luna februarie a fost de 28 zile.

Multumesc mult pentru ajutor,nu ma descurc deloc sa calculez de aceea va rog sa imi raspundeti punctual.
1.In cazul dvs. ultima zi de depunere a apelului este 09.03.2015 pentru ca ultima zi cade intr-o zi nelucratoare adica sambata 07.03. si astfel termenul se prelungeste pana
in prima zi lucratoare care urmeaza, deci in data de 09.03.

2.In ceea ce priveste termenul de apel pentru parata, ultima zi de depunere este tot 09.03.2015, pentru ca si in acest caz ultima zi cade intr-o zi nelucratoare, insa duminica de aceasta data- 08.03., astfel ca si in acest caz termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza, deci pana in data de 09.03.

Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Va multumesc stimata doamna.O zi buna!
Cum pot afla data la care pirita A PRIMITI comunicarea sentintei? La arhiva? Sau scrie in dosar? Sint atasate recipisele cu comunicarile si vad data primirii prin posta a comunicarii sentintei? Pentru ca numai asa pot calcula cele 30 zile.Daca piritei ia trimis mai tirziu comunicarea?
Dovezile de comunicare ale hotararii le gasiti in dosar.
In functie de data comunicarii hotararii paratei, veti putea calcula termenul de apel.
Apelez din nou la cei cunoscatori pentru o mina de ajutor.
Doresc sa fac lamurirea dispozitivului unei sentinte civile pronuntata pe fond de Tribunalul Bucuresti ,conform art 443 NCPC.

Dar art Art. 446: Cai de atac se mentioneaza :

Incheierile pronuntate in temeiul art. 442 si 443, precum si hotararea pronuntata potrivit art. 444 sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararile in legatura cu care s-a solicitat, dupa caz, indreptarea, lamurirea sau inlaturarea dispozitiilor contradictorii ori completarea.

Ce sa inteleg de aici? Ca instanta de fond,respectiv Tribunalul Bucuresti, dupa ce lamureste dispozitivul si pronunta o decizie in acest sens ,pirita poate face apoi apel la aceasta decizie ?
Si de cine se va judeca apelul? De Curtea de Apel Bucuresti ca instanta de apel?
Pai ce stie instanta superioara ce a vrut sa spuna prima instanta?

In limita timpului astept cit mai urgent un raspuns si va multumesc anticipat.

Este posibil ca la lamurirea dispozitivului sa imi anuleze de tot sentinta civila emisa pe fond?
Mentionez ca ea a devenit definitiva si executorie prin NEAPELARE.
Este posibil ca in aceasta cerere conform 443 ncpc sa se rejudece cauza...?Adica sa ma judec la fond si la apel la lamurirea dispozitivului sa caseze sentinta si s-o trimita la rejudecare? Uf...va rog sa ma lamuriti si pe mine..multumesc

Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de apel simonaiulia simonaiulia daca o hotarare a fost data pe 10 decembrie 2014 si are drept de apel 30 zile de la comunicare , cum se considera cele 30 zile ? calendaristice sau lucratoare ... (vezi toată discuția)
Care este termenul limita pt motivarea apelului ? ContSters359348 ContSters359348 Piritii au depus apel (indiviziune) -Nu au depus motivele . Care este termenul limita de depunere a acestora ? Eu pot depune aderare la apel inainte ca acestia ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare de divort- calcul termen apel- schimbare nume Florinela2 Florinela2 Pronunțarea și comunicarea sunt același lucru? Pronunțarea a fost pe 28.12.2017 și azi am primit comunicarea. Trebuie să mai aștept alte 30 zile sau se ... (vezi toată discuția)