avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare parte din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare parte din mostenire

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Matusa mamei mele, doreste sa imi cedeze partea ei dintr-o mostenire, poate sa imi cedeze desi eu nu am vocatie succesorala la acea mostenire? (persoana ce urmeaza a fi mostenita a decedat in urma cu 2 luni)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: aurash29 , utilizator 16:59, 9 Martie 2015
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil sau un tert interesat , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.



Transmiusiunea dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.


( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).


Succes.

Accepta matusa mostenirea si apoi v-o doneaza/vinde/testeaza/etc. Daca nu accepta mostenirea, matusa pierde partea care i s-ar fi cuvenit si pierdeti si d-voastra, deoarece singura afirmati ca nu aveti chemare.
Multumesc pentru raspuns!

Asta inseamna ca acceptarea se va face in fata notarului si in aceiasi zi o si poate dona/vinde etc, nu?
Inca o intrebare, acceptarea este acelasi lucru cu dezbaterea succesiunii?
Nu, acceptarea si dezbaterea sunt chestiuni separate, poti sa te hotarasti daca vrei sa mostenesti sau nu in timp de un an de la deces, iar daca te hotarasti ca vrei sa mostenesti, ( , te prezinti pt dezbatere la notar ( dupa ce ai acceptat-o expres sau tacit) sau instanta ca in urma dezbaterii sa se transmita /imparta mostenirea intre mostenitori.
Matusa, nu mai e in termen sa accepte sau nu, a avut termen pt a opta 1 an de la deces. daca a acceptat expres sau tacit mostenirea, ori dezabate intai si dupa ce intabuleaza va vinde ce a mostenit, ori daca face dovada calitatii de mostenitor ( ii da notarul certificat de calitate ) , va vinde dreptul ei succesoral.

Alte discuții în legătură

Renuntare la cota de mostenire cu clauza OctaviaMaria OctaviaMaria In urma decesului mamei noastre, eu si fratele meu vom dezbate succesiune pentru un apartament. Eu as dori sa cedez dreptul la cota care mi se cuvine din ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu 4 mostenitori- unul nu doreste vanzarea anaabutoaiei anaabutoaiei As dori sa stiu daca intr.-un titlu de proprietate sunt patru mostenitori : se poate vinde proprietatea daca unul din ei un vrea acest lucru si un semneaza ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant andreimihai1969 andreimihai1969 Eu si fratele meu am facut succesiunea dupa decesul parintilor pe o casa si 5 ha teren agricol,eu vreau sa vind partea mea de pamant agricol se poate sa fac ... (vezi toată discuția)