Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Matusa mamei mele, doreste sa imi cedeze partea ei dintr-o mostenire, poate sa imi cedeze desi eu nu am vocatie succesorala la acea mostenire? (persoana ce urmeaza a fi mostenita a decedat in urma cu 2 luni)
Multumesc!
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil sau un tert interesat , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Transmiusiunea dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.
Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).
Accepta matusa mostenirea si apoi v-o doneaza/vinde/testeaza/etc. Daca nu accepta mostenirea, matusa pierde partea care i s-ar fi cuvenit si pierdeti si d-voastra, deoarece singura afirmati ca nu aveti chemare.
Nu, acceptarea si dezbaterea sunt chestiuni separate, poti sa te hotarasti daca vrei sa mostenesti sau nu in timp de un an de la deces, iar daca te hotarasti ca vrei sa mostenesti, ( , te prezinti pt dezbatere la notar ( dupa ce ai acceptat-o expres sau tacit) sau instanta ca in urma dezbaterii sa se transmita /imparta mostenirea intre mostenitori.
Matusa, nu mai e in termen sa accepte sau nu, a avut termen pt a opta 1 an de la deces. daca a acceptat expres sau tacit mostenirea, ori dezabate intai si dupa ce intabuleaza va vinde ce a mostenit, ori daca face dovada calitatii de mostenitor ( ii da notarul certificat de calitate ) , va vinde dreptul ei succesoral.