Sotul meu trebuie sa efectueze o luna de concediu ingrijire copil. Pt asta are nevoie de adeverinta de suspendare a activitatii pe perioada respectivei luni; copilul s-a nascut in 3 iunie, el trebuie sa aiba concediu pana in data nasterii copilului sau inclusiv ? mai exact, perioada pt care e nevoie de suspendare este: 4 mai- 3 iunie? sau 3 mai- 2 iunie? Acea luna de concediu are 30 sau 31 zile? Stiu ca e usor sa calculez cu 31 zile ca sa fie acoperit,dar nu as vrea sa pierd eu o zi la indemnizatia mea de crestere a copilului.
Asadar pentru o decizie de suspendare corecta,imi puteti sugera care e perioada corecta a concediului de o luna pt conceidu crestere copil a tatalui?
Ordinul 1474/2011
situatie : Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?
solutie : Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
In speta, tatal va reveni la munca in data de 04.06.2015.