avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura de la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura de la asociatie

doresc sa mi se elibereze factura fiscala pentru valoarea plati cotelor de intretinere
mentionez ca presedintele si adiministratorul refuza eliberarea acestor facturi
exista vreo lege care reglemteaza aceasta situatie?
Asociatiile de proprietari nu au obligativitatea eliberarii de facturi pentru cheltuielile repartizate proprietarilor, insa, prin buna intelegere, probabil ca o sa reusiti.
Noi la asociatia noastra eliberam si facturi celor care solicita, fara niciun cost - insa asa cum am spus, nu este nicio reglementare sau obligativitate in acest sens, trebuie sa intelegeti.
Asociatia este obligata sa va dea chitanta la plata sumei inscrisa pe lista cotelor de intretinere.
Este asociatie de locatari sau de proprietari ?
Subiectul deschis de dvs va genera dispute pro si contra
Parerile sunt impartite,avand in vedere ca obligativitatea eliberarii facturii revine numai persoanelor impozabile,asociatia de locatari/proprietari-neintrand in aceasta categorie Persoana impozabila este persoana juridica care desfasoara activitate economica -asociatia de locatari/proprietari nu desfasoara activitati economice .
Pentru calcularea cotelor de contributie la intretinere, asociatia de locatari/proprietarin este persoana neimpozabila, ea nu furnizeaza servicii pentru care eventual sa emita facturi
Codul fiscal prevede

ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Pe de o parte ,se sustine ca orice persoana juridica, indiferent ca este in scop patrimonial sau nu, indiferent ca este platitoare de TVA sau nu, este obligata sa emita factura la cererea proprietarului contribuabil- indiferent ca acesta este persoana fizica sau juridica.
Sunt formulare de facturi distincte pentru platitori de TVA si pentru neplatitori de TVA.
Pe baza facturii eliberatate de asociatie pentru intretinere sau chirie persoana juridica se incarca in gestiune, constituind obligatia de plata iar pe baza chitantei, atunci cand achita factura, se descarca de obligatie in contabilitate.
Dispozitia care prevede eliberarea de factura este prev de art. 1 al Legii 82/1991, modificata si repulblicat...,
se stabileste obligatia de conducere a contabilitatii de persoane jurdice...
Inregistrarile in contabilitate se fac pe baza de documente justificative
.
OUG nr. 28/1999 Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor.
La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.

Dispozitii similare referitoare la emiterea de facturi sunt prevazute si de Legea nr 571/2003 privind Codul Fiscal modificata si completata
Insa,tot codul fiscal prevede Cod fiscal:

ART. 126 Operaţiuni impozabile

(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) operaţiunile care, în sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1), acţionând ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2).

Art 141 alin (2)

e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia, cu plată, pe o anumită perioadă. Fac excepţie următoarele operaţiuni:

1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;

3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;

4. închirierea seifurilor;


Art 155

(5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situații:

a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;

b) pentru fiecare vânzare la distanţă pe care a efectuat-o, în condițiile art. 132 alin. (2) şi (3);

c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);

d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menţionate la lit. a) şi b).
(6) Prin excepție de la alin. (5) lit. a) şi d), persoana impozabilă nu are obligaţia emiterii de facturi pentru operațiunile scutite fără drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) şi (2).
....
(10) Persoana impozabilă care nu are obligaţia de a emite facturi conform prezentului articol poate opta pentru emiterea facturii.

Norme:

ART. 155 al.8

69. (1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutită fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal, nu are obligaţia întocmirii unei facturi, dar operaţiunile vor fi consemnate în documente potrivit legislaţiei contabile.




Alte opinii sustin ca asociatiile de locatari/proprietari sunt asociatii non-profit operatiile de determinare si repartizare a cheltuielilor comune pe proprietari nu reprezinta activitate economica.motiv pentru care asociatiile de locatari/proprietari nu au cum sa emita facturi
Facturier fiscal detin numai persoanele juridice care efectueaza activitati comerciale
Facturiere se pot cumpara de la librarie "la liber" si orice persoana fizica sau juridiuca poate sa emita facutura insotita de chitanta pentru orice suma incaseaza de oriunde.
Nu exista deosebiri in ce priveste eliberarea facturilor pe considerentul ca cel ce incaseaza este non-profit sau generator de profit. Sunt societati comerciale (industrie, comert, agricultura, transporturi, servicii...) care pot si uneori sunt obligate sa emita facturi tot asa cum sunt organizatii, asociatii, institutii care sunt non-profit, care pot emite facturi si uneori sunt obligate sa emita facturi.

Pe scurt distingem doua regului:
1. cei care au obligatia sa emita facturi
2. cei care nu au obligatia sa emita facturi

Despre primii cred ca nu are rost sa explicam ca e simplu.
Despre cei de la punctul 2. legislatia prevede foarte clar ca "acestia sunt scutiti sa emita facturi, cu exceptia cazului în care beneficiarul (platitorul) solicită factura".

Asadar la asociatiile de locatari/proprietari, instiintarea locatarului despre datoriei se face prin lista de plata, care creaza si obligatia acestuia de a plati suma calculata si afisata. Aceasta echivaleaza cu factura din alte domenii de activitate care, la fel, instiinteaza si creaza obligatia. Dar, asa cum prevede legislatia, la solicitarea beneficiarului, asociatia este obligata sa emita factura.
Acum daca i se elibereaza o factura insotita de chitanta, ca si efort cred ca este acelasi lucru daca i se elibereaza o factura insotita de chitanta. Iar pentru cei ce platesc intretinerea prin banca, mai ales persoane juridice, e cu atat mai normal sa aiba in contabilitatea sa factura eliberat de asocitie.

Repet, asociatia este obligata sa elibereze factura la cerere!
@adriantot
Repet, asociatia este obligata sa elibereze factura la cerere!


Care este temeiul juridic care obliga asociatia de proprietari sa emita factura ?
Este important sa se parcurga si opiniile altor utilizatori
Este interesanta opinia dvs ca si moderator,opinie aflata in contradictie cu a celuilalt moderatorwww.avocatnet.ro/content/for...
Nutresc speranta sa nu apreciati necesar sa stergeti si acest mesaj,

Alte discuții în legătură

Eliberare factura in asociatie de locatari timpuriu timpuriu Locuiesc intr-un bloc care forma de asocierea este ASOCIATIE DE LOCATARI intrebarea mea este daca ptr plata cotelor de intretinere asociatia imi poate ... (vezi toată discuția)
Emitere factura de asociatie proprietari pentru cheltuieli intretinere dan_crihan dan_crihan Suntem o asociatie de proprietari, in care unul din proprietari este persoana juridica. Acesta a inchiriat apartamentul unei alte persoane juridice, ca ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari-obligativitate facturare ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau ... (vezi toată discuția)