avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Eliberare factura in asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Eliberare factura in asociatie de locatari

Locuiesc intr-un bloc care forma de asocierea este ASOCIATIE DE LOCATARI
intrebarea mea este daca ptr plata cotelor de intretinere asociatia imi poate elibera factura fiscala?
Aceasta factura imi este necesara la fisc ptr deducere de impozite
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 20:08, 18 Februarie 2015
Impozitele nu se deduc niciodata. Cheltuielile de pe care la face societatea si Tva-ul si ca raspuns la intrebare nu,doar o asociatie constituita si inregustrata la judecatorie ca fiind asociatie de proprietari
multumesc, m-am exprimat eu gresit , fiind vorba de cheltuieli
andabelea a scris:n
n si ca raspuns la intrebare nu,doar o asociatie constituita si inregustrata la judecatorie ca fiind asociatie de proprietarin
nn Puteti sa ne indicati temeiul juridic pentru care asociatia de locatari nu poate elibera factura? Multumesc.
Potrivit Codului Fiscal factura se "defineste" astfel:
Facturarea
ART. 155
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

Asociatia de locatari/proprietari,nu livreaza si nu presteaza servicii,au competenta sa calculeze cotele individuale de intretinere in baza facturilor furnizorilor si a indexului individual consum utilitati
Asociatiile se asimileaza ONG-urilor, iar contabilitatea acestora este reglementata de OMEF nr 1969/2007.

Obligatia anumitor entitati de a emite facturi fiscale nu poate fi considerata ca temei de interdictie pentru alte entitati de a emite facturi.

Va rog sa identificati temeiul juridic care interzice emiterea unei facturi.
Va rog sa identificati diferenta dintre factura fiscala si factura.
Va rog sa faceti distinctie intre obligare si interdictie.

Cum se sanctioneaza emiterea unei facturi de catre o entitate care nu este obligata sa emita facturi fiscale?
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
Traian Danceanu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Factura de la asociatie timpuriu timpuriu doresc sa mi se elibereze factura fiscala pentru valoarea plati cotelor de intretinere mentionez ca presedintele si adiministratorul refuza eliberarea ... (vezi toată discuția)
Facturare-incasare expertiza extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Ma aflu la prima mea expertiza extrajudiciara pentru o asociatie de proprietari si din pacate nu reusesc sa-mi dau seama de cateva aspecte ce tin ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari este obligata sa emita si factura? skydegirl skydegirl Am o intrebare...daca in bloc sau la curte cu mai multe apartamente, isi are sediul si o societate comerciala, asociatia de proprietari(asociatia fiind ... (vezi toată discuția)