avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Facturare-incasare expertiza extrajudiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Facturare-incasare expertiza extrajudiciara

Buna ziua,

Ma aflu la prima mea expertiza extrajudiciara pentru o asociatie de proprietari si din pacate nu reusesc sa-mi dau seama de cateva aspecte ce tin de incasarea onorariului, fapt pentru care orice ajutor imi este binevenit. Situatia este urmatoarea: sunt expert contabil liber profesionist, inregistrat la Anaf cu CIF. Din legislatie am inteles ca intocmirea contractului de expertiza se va face nu pe CIF ci pe CNP-ul meu cu nr de autorizatie de la CECCAR. In aceste conditii, avand in vedere ca activitatea de expertiza cf Codului fiscal este una in care impozitul si contributiile (CAS,CASS) se retin la sursa, am nelamuririle:
1. ce suma se trece in contract, suma neta pe care doresc sa o incasez sau suma bruta(si incasez brut-impozit-contributii)?Intreb intrucat contractul cf standardului 35 pare sa stipuleze suma neta.
2.pentru incasarea onorariului voi emite factura?(pe CIF?ca altfel nu vad cum) sau voi incasa direct onorariul, fara a mai emite factura? In cazul ultimei variante pentru incasare se emite vreun document care sa-i fie dat asociatiei?(am vazut chitante ale colegilor eliberate pe CIF,cu toate ca, contractul s-a facut pe CNP si m-am intrebat daca au eliberat chitanta pe cif de ce n-au eliberat si factura).
Sper din suflet sa ma ajuati,intrucat mi se pare ca pe masura ce-mi pun mai multe intrebari, ma indepartez de raspuns.
Cel mai recent răspuns: ingerasmic , utilizator 17:49, 25 Iunie 2015
Presupun ca este vorba de o expertiza contabila extrajudiciara pe care o faceti la o asociatie de locatari.
Daca era o expertiza contabila judiciara aceasta era dispusa dupa caz, de catre instanta de judecata sau parchet.
Incheiati un contract de prestari servicii cu asociatia de locatari, folosind datele de identificare pe care le aveti si autorizatiile legale. Acest contract va fi solicitat de catre fisc si trebuie inregistrat la fisc.
1. Retinerea la sursa a taxelor si impozitelor se aplica pentru institutii publice. In contractul incheiat cu asociatia de proprietari treceti suma totala (onorariu+cheltuieli+taxe si impozite). La fisc veti face declaratie de impunere si in baza acestei declaratii se emite decizie de impunere si vi se va calcula impozitul+taxele datorate. Dvs. platiti impozit pe venit si taxe (sanatate, pensii, somaj, etc.) calculate la suma bruta - cheltuieli deductibile fiscal.
2. Pentru suma totala incasata emiteti factura si chitanta, tip carnet de documente numerotat/ inseriat, inregistrate la organul fiscal. Originalul documentului se da la asociatie, copia o pastrati la cotor, al 3-lea exemplar este pentru decont de TVA (daca sunteti platitor de TVA).
Pe documente este bine sa mentionati si CNP si CIF.
Expertiza este extrajudiciara, precizasem acest aspect.
Referitor la celelalte raspunsuri, va rog sa ma lamuriti:
1. In codul fiscal art 52 scrie clar ca platitorul venitului din expertiza trebuie sa retina la sursa impozit. Platitorul poate fi o persoana juridica sau o entitate ce are obligatia sa conduca evidenta contabila. De unde concluzia dvs ca retinerea la sursa se aplica pt institutii publice? Apoi, retinere la sursa inseamna ca impozitul si contributiile se retin in momentul platii, urmand ca beneficiarul sa plateasca direct suma neta,pe cand ceea ce mi-ati explicat dvs inseamna calculul acestora in baza contabilitatii mele ca PFA, ceea ce contravine retinerii la sursa;
2. O persoana fizica nu poate emite factura decat daca are cel putin un CIF, cum am eu, nu se poat emite factura pe CNP. Si atunci, daca se emite de pe CIF, nu se mai poate aplica retinerea la sursa, intrucat CIF-ul se impoziteaza in sistem real, deci ajungem de unde am plecat.
3. Inteleg ca atunci cand imi negociez tariful trebuie sa tin cont si de toate retinerile pe care trebuie sa le faca asociatia, ca sa trec aceasta suma bruta in contract?Pai daca le spun ca mai au de plata pe langa tariful meu si impozite si contributii, se vor lasa pagubasi. Tocmai din acest motiv speram sa existe o solutie ca atat contractul cat si factura sa se faca pe CIF-ul meu, intrucat pe CIF nu se face retnere la sursa(eu platind ulterior tot ce trebuie in baza contabiliattii in partida simpla). Dar trebuie ca aceasta solutie daca exista sa fie si legala.

Rog din suflet colegii care au intocmit cel putin o data o astfel de expertiza sa-mi spuna exact cum au procedat, de la contract, tarif,factura,chitanta si retinere sau nu a darilor la sursa.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitatea la pfa/ii nickylauda nickylauda Am cateva nelamuriri legate de evidenta contabila la PFA-ul meu. Unde gresesc va rog sa ma corectati sau sa veniti cu adaugari. Am cumparat Registrul de ... (vezi toată discuția)
Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Venit expertiza judiciara cosmm cosmm Sunt expert tehnic si am emis o factura catre tribunal pt un raport de expertiza. Mi s-a retinut impozit 10% si comision de 10 % conform OG 2/2000. In ... (vezi toată discuția)