buna ziua..
o intrebare am si eu:banii ptr concediu de maternitate statul ii vireaza in contul societatii la care sunt angajata,daca societatea nu vrea sa mi inmaneze ce pot face???
eu sunt o viitoare mamica si in luna mai intru in concediu de maternitate urmand sa nasc in luna iulie...societatea la care lucrez mi-a comunicat ca au cheltuieli cu mine si ca trebuie sa plateasca alta persoana ca eu ies in concediu si nu o sa imi dea banii pe concediu...(diferenta de bani ptr darile statului pana in luna mai o sa le platesc totusi eu din buzunarul meu...urmand sa imi recuperz banii de la stat)ce as putea sa fac sa intru totusi in posesia sumei care imi revine de drept mie ca viitoare mamica pana imi depun dosarul ptr indemnizatia de crestere a copilului....si cum as putea sa demonstrez ca firma are un castig destul de mare din "afacerea" pe care vrea sa o faca pe spatele meu...ce lege sau organ de stat am alaturi de mine?
va multumesc si astept raspuns
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
Prin urmare, sesizati in scris Casa de Asigurari de Sanatate daca angajatorul refuza plata concediului medical.
De asemenea, daca nici in urma controlului insitutiei mentionate mai sus nu vi se solutioneaza problema, atunci il puteti actiona pe angajator in judecata.