avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am dreptul la moștenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am dreptul la moștenire?

Bună ziua, am nevoie de puțin ajutor. Părinții mei au divorțat când eu aveam 7 ani, acum am 24. Eu am rămas cu mama, iar cu tata nu am mai ținut legătura. Acum doi ani am aflat de la un văr din partea tatălui ca tata a fost internat în azil, având diagnosticul de Alzheimer. Acum câteva zile am aflat ca este grav bolnav și se poate să nu mai reziste. El are o doamna care îl îngrijește, dar nu au nicio relație concretizată dpdv legal. În caz de deces, doamna respectivă are pretenții la bunurile tatălui meu, inclusiv apartamentul deținut de tata. Ar fi valabil un document semnat de tata prin care îi cedează doamnei totul? Eu nu vreau să renunț la moștenire. Tata mai are 2 frați în viață și eu sunt singurul lui copil. În ce măsură mă protejează legea? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:34, 11 Martie 2015
Buna ziua! Daca tatal dvs. nu a instrainat bunurile detinute, dvs. il veti mosteni.
Să le înstrăineze înainte sa se îmbolnăvească de Alzheimer, nu?
Daca tatal dvs. are un contract de intretinere cu respectiva doamna.....sa zicem ca cel mai bun lucru ar fi sa aiba un testament scris inainte de manifestarea bolii. Sau sa puteti dovedi ca testamentul ulterior facut este la sugestia cuiva. (caz in care testamentul nu e favorabil)
Mulțumesc mult!
Legea(Noul Cod Civil) va protejeaza in calitate mostenitor rezervatar(descendent).Dna care il ingrijeste pe tatal dvs.nu are niciun drept daca nu sunt casatoriti.Daca insa, a donat apartamentul dnei.respective,dvs.in calitate de mostenitor rezervatar puteti cere pe calea unei actiuni in reductiune succesorala reductiunea liberalitatilor care incalca rezerva succesorala(art.1092-1093 NCC).Daca donatia sau sau legatul are ca obiect un uzufruct,uz ori abitatie sau o renta ori intretinere viagera,mostenitorii rezervatari au facultatea fie de a executa liberalitatea astfel cum a fost stipulata ,fie a abandona proprietatea cotitatii disponibile in favoarea beneficiarului liberalitatii , fie a solicita reductiunea potrivit dreptului comun.{Art.1.098-(1) NCC}.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, socrul meu a decedat recent si din viata a donat ... bibi2018 bibi2018 Bună ziua ,socrul meu a decedat recent si din viata a donat sorei lui apartamentul lui .Pe cf zice ca is lăsat 1/4 cota actuala și 1/4 inițială. ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere dumitru carmen dumitru carmen parintii mei au facut un contract de intretinere cu sora mea si fiica acesteia,fara ca eu sa stiu.dupa ce a decedat tatal meu am aflat acest lucru.mai pot sa ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)