avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate plata pt anumite servicii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate plata pt anumite servicii

Buna ziua
Cum ar fi legal sau cum se procedeaza pt. a plati o persoana fizica pt unele lucrari efectuate in folosul asociatiei. Ma refer la ce anume document sau contract se face intre parti, pt a fi in legalitate, si daca aveti asa cv -model- vreau si eu, va rog sa imi trimiteti pe imail
sandel_ene@yahoo.com
Va multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:29, 11 Martie 2015
Este o diferenta semnificativa intre dvs care cunoasteti problema de baza cu detalii si aspecte relevante si restul utilizatorilor care incearca sa va ajute -dar care nu detin minimum de date relevante
Persoana fizica -urmeaza sa presteze mai multe activitati sau o perioada mai indelungata activitate in folosul asociatiei ?
Pentru activități ce nu au caracter de regularitate,puteți sa-i faceți convenție civila pentru o avarie, o desfundare de coloana pluviala ,etc

Multumesc ynocentta pt raspuns
Este vb de sediul asociatiei care a fost stabilit in AG sa fie intr o spalatorie, in spalatoria respectiva trebuieste zugravit, schimbat usa etc. Pt toate aceste lucrari care se vor termina sper in 2-3 saptamani,trebuie sa gasim o persoana fizica(zugrav) si pt lucrarea facuta trebuie platit, deci nu este angajat permanent al asociatiei
Da, puteti face un contract civil (termenul de conventie civila nu se mai foloseste) in care pe langa obligatiile si drepturile prestatorului si beneficiarului, inscrieti venitul brut al lucrarii (venitul net + impozit + CASS prestator).
Acest venit brut va serveste pentru repartizarea pe lista de intretinere sau pentru a scoate cheltuiala din fondul de reparatii - depinde de cum optati.

Persoanei ii dati in mana numai venitul net.
Pe declaratia 112 urmatoare, inscrieti si aceasta persoana la Sectiunea C (a veniturilor din alte activitati) cu impozitul (cod 616) in tabelul centralizator separat de restul impozitelor pe salarii pe care, presupun, ca la aveti la asociatie (cod 602) si in partea unde descrieti persoana respectiva ii treceti venitul brut din contract. I se calculeaza in mod automat CASS-ul.

La impozit puteti sa retineti 16% ca sa nu-l mai puneti pe drumuri pe el.

Va sfatuiesc ca intai sa faceti simularea pe D 112 ca sa aveti sumele corecte si apoi in contract puteti detalia:
- venit net = X lei
- impozit (16%) = Y lei
- CASS = Z lei
----------------------------
Total venit brut = X + Y + Z
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit asociatie de proprietari caralin caralin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in legatura cu 3 intrebari pe care le am: 1. asociatia de proprietari din care fac si eu parte, are venituri lunare din ... (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Conventie civila mikifulgutz mikifulgutz Este prima oara cand as dori sa fac o lucrare de instalatie cu conventie civila. Am un instalator foarte bun, il cunosc de mult si l-am recomandat multora, ... (vezi toată discuția)