avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune fara partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune fara partaj

Am sa incerc sa fiu cat mai explicita deci...In anul 1993 moare strabunica mea MM toata averea ei revine celor sapte copii ai sai.Se deschide succesiune si 1 renunta raman sase se elibereaza un certificat de mostenitor in care apar toti mostenitorii cu parti egale de1/6 dar nu se face partajul.In anul 2009 patr dintre cei sase mostenitori ramasi mor unul necasatorit T.L si fara mostenitori ,unul casatorit N.G dar fara urmasi, insa sotia acestuia in viata, cel de-al treilea U.G mort cu mostenitori,cel de-al patrulea la fel T M .In urma succesiunii N.G trece toata masa succesorala la el pe rol insa nu plateste nici un fel de impozite.Bunica mea M V una din mostenitoarle initiale in 2009 vrea sa vanda bunul care i s-ar fi cuvenit 1/6 din masa succesorala dar fara partaj nu poate intra in posesiune.Intre timp o parte din bunuri au fost instrainate de catre N G cat timp erea in viata in baza unor chitante iar masa succesorala s-a micsorat printr-o serie de alte acte ,vechile chitante.Intrebarea mea este :exista vreo sansa ca bunica mea sa intre in posesia partii cuvenite de 1/6 prin efectuarea unui partaj la succesiunea initiala sau trebuie sa deschida succesiune dupa fiecare frate mort ?
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 20:03, 19 Iunie 2009
iesirea din indiviziuna nu se face, de regula, intrucat e costisitoare; trebuie facuta o schita cadastrala de un expert geodez, care va imparti terenul si pe loturi, propunand departajarea . Cotele celor decedati vor fi date mostenitorilor acestora. Impartirea trebuie sa o ganditi de la acel certificat de mostenitor prin care s-au stabilit cotele ideale ale fiecarui mostenitor.
iesirea din indiviziune se poate face prin instanta sau la notar.
Avand in vedere faptul ca in urma decesului fratilor fara urmasi in linie dreapta bunica mosteneste si cote din bunurile acestora, este in interesul ei sa solicite dezbaterea succesiunilor dupa acestia si sa ceara partajul.

Actele sub semnatura privata prin care unul dintre mostenitori a vandut constructii sau a promis instrainarea unor terenuri din succesiune nu sunt opozabile celorlalti coproprietari, astfel incat acestia pot cere oricand imparteala in contradictoriu cu cel care a incheiat actele respective.
Multumesc mult .Dar spuneti-mi se mai poate face partajul la aceasta succesiune din 1993 sau s-a prescris?
Iesirea din indiviziune se poate face oricand, nu este prescriptibila. Nimeni nu poate fi silit a ramane in indiviziune, ca atare puteti proceda la promovarea unei actiuni de sistare a indiviziunii.
Care este forma cea mai rapida de a intra in posesia mosteniri prin instanta sau notariat tinand cont ca o parte din aurmasii mostenitorilor spun ca nu au bani pt cheltuielile aferente dar nici nu renunta la mostenire?

Alte discuții în legătură

Concubinaj laszlo82 laszlo82 buna seara intrebarea suna in felul urmator bunica a trait in concubinaj mai bine de 14 ani timp in care a cumparat o casa pe numele barbatului cu care a ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune km km In urma decesului bunicilor mei a ramas o masa succesorala care a fost mostenita de cei 3 copii ai lor. Acestia, la randul lor au decedat, iar noi, urmasii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici ma_ri_a ma_ri_a Buna seara, se poate rezolva o problema de succesiune dupa bunici pe cale notariala ? Sunt 5 urmasi de drept. Unii au murit si vin nepotii lor la mostenirea ... (vezi toată discuția)