In urma decesului bunicilor mei a ramas o masa succesorala care a fost mostenita de cei 3 copii ai lor. Acestia, la randul lor au decedat, iar noi, urmasii lor, vrem sa iesim din indiviziune. Problema este ca pentru unul din fiii bunicilor nu s-a dezbatut succesiunea si, in consecinta, urmasii acestuia (sotia si doua fiice) nu au calitatea de mostenitori. Rugamintea mea este sa ma ajute cineva cu sfaturi competente pentru a lamuri doua aspecte:
1. Daca deschidem proces, pe cine chemam in instanta din partea fiului decedat pentru care urmasii nu au dezbatut succesiunea, daca acestia nu au calitatea legala de mostenitori ?
2. Eu as dori sa transmit verisoarei mele (mostenitoare din partea celui de-al doilea fiu) drepturile ce le detin ca mostenitor din masa succesorala respectiva. Sub ce forma as putea: vanzare, cesiune etc.?
Multumesc anticipat pentru raspuns (-uri).
1. intai trebuie dezbatuta succesiunea si dupa acel fiu al bunicii. Succesiunea poate fi dezbatuta si la cererea partilor interesate, adica si la cererea dvs, care aveti interesul sa va valorificati drepturile in calitate de mostenitor. Deci puteti deschide dvs succesiunea, la biroul notarului din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu, va cita sotia si copii defunctului, sau puteti merge in instanta, facand acelasi lucru.
2. dupa iesirea din indiviziune puttei instraina dreptul dvs de proprietatea asupra lotului ce v a cazut ca urmare a partajului fie prin act cu titlu oneros (vanzare cumparare) sau prin donatie (titlu gratuit)