avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de construire emisa in anii \'60, pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de construire emisa in anii '60, pentru un chiosc, pierduta

In anii '60 a fost amplasat un chiosc al ICSM-ului, cum era atunci, care a fost cumparat dupa '89 de o persoana juridica de la fostul ICSM. In zilele noastre chioscul este amplasat in acelasi loc, numai ca nu se regaseste autorizatia de construire. Primaria nu a raspuns la cererea prin care se intreba daca in arhiva primariei se regaseste o copie dupa aceasta autorizatie. Nu se stie exact anul in care a fost amplasat chioscul, dar sunt forografii din anii '60 care arata ca era acolo in acea perioada. Terenul pe care a fost amplasat chioscul zeci de ani este in prezent inchiriat de la primarie, platindu-se chirie de mai multi ani catre primarie, din anii '90.
In prezent primaria s-a trezit ca nu exista autorizatie de construire, ca e o constructie cu caracter provizoriu si nu ar mai vrea sa inchirieze terenul pe acest motiv. Si ca trebuie facuta licitatie publica si tot felul de astfel de presiuni. Dupa zeci de ani amplasarea chioscului a devenit nelegala. Nu s-a demonstrat niciodata, dincolo de orice urma de indoiala, ca nu a existat autorizatie.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate fi inaintata o actiune in instanta prin care sa se constate daca in anii '60, sau chiar mai inainte, cand a fost amplasat chioscul, a existat autorizatie de construire.

Daca se pierde o astfel de autorizatie de construire de acum 55 de ani se poate da o hotarare care sa inlocuiasca acest act?

Mentionez ca si dreptul de proprietate asupra terenului a fost disputat intre primarie si cel care a cumparat activele fostului proprietar de pe vremea lui Ceausescu, ICSM, in prezent o societatate pe actiuni, care revendica dreptul de proprietate asupra terenului in baza HG 834/1991.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
AdrianaCameliaS, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdrianaCameliaS , utilizator 19:02, 12 Martie 2015
Si in actul de cumparare a chioscului nu se spune nimic?
Oricum, nu trebuie dovedit ca NU exista autorizatie, ci ca EXISTA! Sarcina probei e inversata.
Nu, nu se specifica nimic, doar ca se vinde mijlocul fix chiosc alimentar. Asa e, trebuie dovedit ca a fost autorizatie, dar cum? Primaria nu raspunde la adrese. E foarte greu de crezut ca acest chiosc a stat amplasat din anii '60 pana in prezent fara sa fi existat autorizatie. Sa presupunem ca s-a pierdut din arhiva primariei. Cum procedem? Am gasit pe net ca inainte de aparitia unui decret din 1958 autorizatiile de construire nu erau obligatorii. Am presupus ca e amplasat din anii '60, dar daca e cu cativa ani msi devreme?
Și înainte de apariția L.50/1991 era obligatorie obținerea AC conform art.2 a Decretului 144/1958, atât pentru sector de stat cât și pt.sector particular.
Întâi este de văzut cui aparține terenul pe care este chioșcul căci sunt 2 posibilități:
-terenul să aparțină statului și prin urmare domeniul public este inviolabil, inalienabil, insesizabil și prin urmare Primăria va avea dreptul să vă ceară să ridicați chioșcul de pe terenul ei.D-voastră nu aveți nici un drept.
-terenul să aparțină societății pe acțiuni și în acest caz puteți solicita drept de superficie(de folosință) dobândit prin uzucapiune.printr-o acțiune în instanță.
De la primărie trebuie să solicitați o adeverință din care să reiasă înscrierea în rolul agricol, înscrierea în evidențele fiscale ca dovadă că v-ați comportat ca un proprietar, martori, etc.Succes!!!!!!!!!!!
Multumesc pentru raspuns!
Dar inainte de 1958 autorizatiile erau obligatorii? [ link extern ] .

Terenul a fost inchiriat de la primarie de la inceputul anilor '90 si pana in 2010. In contractul de inchiriere din 2010 se specifica ca terenul inchiriat e proprietatea privata a statului, nu publica. In 2011 am facut cerere de prelungire a contractului, ca in fiecare an, dar mi s-a refuzat pe motiv ca este in litigiu, deoarece fostul ICSM isi disputa cu primaria dreptul de proprietate. Ieri am primit o hartie de la primarie in care spune ca terenul este al statului (nu precizeaza daca s-a terminat litigiul) si ca trebuie sa platesc chiria din urma si sa fac o cerere de inchiriere catre Consiliul Local. Interesant e ca acum primaria spune ca e domeniul public.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
AdrianaCameliaS, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primaria poate incasa o taxa pentru ocuparea unui teren aflat in litigiu? AdrianaCameliaS AdrianaCameliaS Dreptul de proprietate asupra terenului a fost disputat intre primarie si o societate comerciala. Inainte de aparitia litigiului primaria a inchiriat terenul, ... (vezi toată discuția)
Constructia pe mai mult de 35% ...se poate depasi? darkynok darkynok Recent am vrut sa mut un perete exterior al casei (din curte) cu 1m. Fiind in interiorul curtii mele am crezut ca nu o sa am probleme si o sa primesc ... (vezi toată discuția)
Amplasare toneta (chiosc) fara autorizatie de construire Smera Smera Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren privat, aflat in zona de protectie a unui monument istoric. Pe terenul respectiv doresc sa amplasez, fara ... (vezi toată discuția)