avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face taxa de succesiune?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: alinapauna , utilizator 15:00, 18 Mai 2015
Cotele succesorale sunt urmatoarele:
Art.972-(1)NCC Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire ,daca vine in concurs cu descendentii defunctului;

Dreptul de mostenire al descendentilor

Art.975(3) NCC-In concurs cu sotul supravietuitor ,descendentii defunctului ,indiferent de numarul lor,culeg impreuna trei sferturi din mostenire.
sotul /sotia supravietuitor primeste un sfert din jumatatea sotului defunct sau un sfert din toata mostenirea?
nu prea am inteles,scuze!
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
alinapauna, utilizator
Sotul supravietuitor primeste un sfert(1/4) din averea formata din bunurile proprii ale sotului defunct.
In cazul dreptului la mostenire al sotului supravietuitor la mostenirea ce cuprinde bunurile comune-dobandite in timpul vietii cu defunctul sot-, drepturile succesorale ale sotului supravietuitor se calculeaza astfel: o jumatate(1/2) din bunurile comune (se considera de drept ca sotul supravietuitor a avut o contributie proprie de 1/2 la bunurile dobandite in timpul casatoriei) plus un sfert(1/4) din cealalta jumatate care apartine sotului defunct.De exemplu:in cazul unui imobil dobandit in timpul casatoriei (bun comun), dreptul sotului supravietuitor se calculeaza astfel:
o jumatate(1/2) din total imobil-contributia sa proprie la bunul comun dobandit in timpul casatoriei plus un sfert(1/3) din cealalta jumatate care este bunul propriu al sotului defunct.
Total drepturi succesorale sot supravietuitor ptr. bunurile comune, ca in exemplu de mai sus :
trei sferturi(3/4),conform calcul: o jumatate(1/2) drept succesoral bun propriu+un sfert(1/4)drept succesoral din bunul propriu al sotului defunct.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
Admin, administrator
Rectificare: plus un sfert(1/4 [/b]nu 1/3 cum am trecut din eroare ,din cealalta jumatate care este bunul propriu al sotului defunct.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
Admin, administrator
aceste cote se mentin si pentru terenul din jurul casei?
adica daca eu detin o camera,am posibilitatea sa ma extind cu inca o camera datorita faptului ca detin cota parte din curte si teren?
multumesc

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Cine a gresit??? nuzzu nuzzu am 78 de ani si am o nelamurire...cand mi_a murit sotul s a dezbatut mastenirea si fiica mea ,singura mea fiica figureaza in acte ca propietar a trei sferturi ... (vezi toată discuția)