avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face taxa de succesiune?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: alinapauna , utilizator 15:00, 18 Mai 2015
danpopescu2011 a scris:

Sotul supravietuitor primeste un sfert(1/4) din averea formata din bunurile proprii ale sotului defunct.
In cazul dreptului la mostenire al sotului supravietuitor la mostenirea ce cuprinde bunurile comune-dobandite in timpul vietii cu defunctul sot-, drepturile succesorale ale sotului supravietuitor se calculeaza astfel: o jumatate(1/2) din bunurile comune (se considera de drept ca sotul supravietuitor a avut o contributie proprie de 1/2 la bunurile dobandite in timpul casatoriei) plus un sfert(1/4) din cealalta jumatate care apartine sotului defunct.De exemplu:in cazul unui imobil dobandit in timpul casatoriei (bun comun), dreptul sotului supravietuitor se calculeaza astfel:
o jumatate(1/2) din total imobil-contributia sa proprie la bunul comun dobandit in timpul casatoriei plus un sfert(1/3) din cealalta jumatate care este bunul propriu al sotului defunct.
Total drepturi succesorale sot supravietuitor ptr. bunurile comune, ca in exemplu de mai sus :
trei sferturi(3/4),conform calcul: o jumatate(1/2) drept succesoral bun propriu+un sfert(1/4)drept succesoral din bunul propriu al sotului defunct.



Am citit raspunsul meu si tot am o nedumerire..
din cate am mai citit pe net s-ar impartii asa: (si va rog sa-mi spuneti daca este corect ceea ce spun poate gresesc)

-1 bun comun = 50% sot + 50% sotie

-50% sotie decedata = 3/8 sot + 5/8 (copii)

- Gresesc?!
legat de acelasi caz cu mostenirea,in cazul in care exista un act de mostenire care stabileste cotele fiecarui mostenitor si un cadastru,cum se face impartirea efectiva a cotelor ?
adica cum pot afla daca cota mea reprezinta o camera sau doua si daca pot sa ma extind sa imi fac o bucatarie de exemplu?la cine trebuie sa apelez?multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Cine a gresit??? nuzzu nuzzu am 78 de ani si am o nelamurire...cand mi_a murit sotul s a dezbatut mastenirea si fiica mea ,singura mea fiica figureaza in acte ca propietar a trei sferturi ... (vezi toată discuția)