avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... executare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

executare

O persoana A a fost data in judecata de o alta persoana Z pentru o datorie ; aceasta persoana Z a castigat procesul si se indreapata asupra persoanei A cu executor . Persoana Z solicita prin executor ca persoana A sa vina sa declare ce venituri are si ce proprietati ,etc .
1) e legala aceasta solicitare ?
aceasta solicitare vine dupa o perioada de 8 luni de la ultimul demers ...
2)se poate pune problema unei "perimari " ?
3)o astfel de situatie are perioada de prescriere ?
Cel mai recent răspuns: kikitam , utilizator 14:19, 12 Martie 2015
Buna ziua,

Conform Codului de procedura civila, executorul judecatoresc are posibilitatea de a-l invita pe debitor sa ofere lamuriri cu privire la veniturile si bunurile pe care le detine. In cazul in care debitorul refuza nejustificat sa se prezinte, acesta poate fi amendat de instanta de executare la cererea executorului judecatoresc.
Cu toate aceastea, un executor judecatoresc are propriile instrumente la dispozitie pentru a afla veniturile sau proprietatile pe care le detine o persoana, respectiv se indreapta cu solicitari in acest sens catre administratia fiscala de la domiciliu, face adrese catre toate bancile pentru a gasi conturi curente s.a.
In ceea ce priveste perimarea executarii, trebuie sa treaca un termen de 6 luni de la data ultimului act de executare. Cu toatea acestea, creditorul poate face o noua cerere de executare cu conditia sa nu fie implinit termenul de prescriptie al executarii (3 ani de la data nasterii dreptului de a cere executarea).

Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
ALEXANDRA VASILE, Avocat
MULTUMESC FRUMOS
1.Executorul la cererea creditorului poate lua relatii despre averea debitorului in vederea executarii silite asupra bunurilor debitorului.
2.Perimarea executarii silite Art.696 Termenul de perimare(1)NCC"In cazul in care creditorul, din culpa sa,a lasat sa treaca 6 luni fara sa indeplineasca un act sau un demers necesar executarii silite,ce i-a fost solicitat ,in scris, de catre executorul judecatoresc,executarea se perima de drept."
3.Art.705.Termenul de prescriptie (1)Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale ,termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2)Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita.In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale,termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor defintive."
LA PUNCTUL 1 imi puneam intrebarea daca este legal ca executorul sa cheme pe persoana A sa dea lamuriri in ceea ce priveste veniturile sau proprietatile ...acestea nu le poate afla oficial de la institutii ??
la intrebarea 1 ati primit raspuns..
Art. 627
Rolul activ al executorului judecătoresc
(1) În tot cursul executării, executorul judecătoresc este obligat să aibă rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, cu respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor şi ale altor persoane interesate.
(2) Dacă socoteşte că este în interesul executării, executorul judecătoresc îi va cere debitorului, în condiţiile legii, lămuriri în scris în legătură cu veniturile şi bunurile sale, inclusiv cele aflate în proprietate comună pe cote-părţi sau în devălmăşie, asupra cărora se poate efectua executarea, cu arătarea locului unde se află acestea, precum şi pentru a-l determina să execute de bunăvoie obligaţia sa, arătându-i consecinţele la care s-ar expune în cazul continuării executării silite. În toate cazurile, debitorul va fi informat cu privire la cuantumul estimativ al cheltuielilor de executare.
(3) Refuzul nejustificat al debitorului de a se prezenta ori de a da lămuririle necesare, precum şi darea cu rea-credinţă de informaţii incomplete atrag răspunderea acestuia pentru toate prejudiciile cauzate, precum şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 188 alin. (2).

Alte discuții în legătură

Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am peimit astăzi o înștiințare de la o firma ... flor1n001 flor1n001 Bună ziua, am peimit astăzi o înștiințare de la o firma de recuperare pentru o datorie din anul 2013. As dori sa solicit prescripție a datorie fiindcă ... (vezi toată discuția)
Perimare biancca biancca Buna ziua. O executare silita inceputa in 2012 , care a incetat din cauza insolvabilitatii, mai poate fi reluata acum sau este perimata? Recent am inceput ss ... (vezi toată discuția)