avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Pentru ce mi se ia 16% impozit, expert auto fiind?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Pentru ce mi se ia 16% impozit, expert auto fiind?

Buna ziua. Am o intrebare: sunt expert auto judiciar nu de multa vreme, inscris in cadrul profesiilor libere, iar din onorariile cuvenite muncii mele, statul imi ia 16%. Imi intra in acesti 16% vechimea si sanatatea?
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
idhiticas, utilizator
Conform Codului de procedura fiscala se impoziteaza si taxeaza toate veniturile, iar onorariul obtinut din expertiza este un venit.
Asupra acestui venit trebuie platit impozit 16 %, asigurari de sanatate 5,5 % si asigurari sociale si pentru pensii 10,5 %. Toate se retin de catre fisc, in baza declaratiei de impunere pe care o depuneti anual.
Toate se platesc anticipat, pentru anul in curs, trimestrial, in baza declaratiei de impunere pentru anul precedent (mai nou, declaratia de impunere se poate schimba la 2 ani).
Sunteti constituit ca PFA si realizati venituri, astfel ca, este normal sa platiti 16%. Vechimea si sanatatea nu sunt incluse in acest procent, ci trebuie platite separat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se plateste cas pentru onorariul expertului? PaulHaiducu PaulHaiducu Sunt angajat cu carte de munca iar in timpul liber desfasor activitati de expert judiciar bunuri mobile. Rog, daca se poate sa ma ajutati, la onorariul primit ... (vezi toată discuția)
Pfa - obligatii de plata catre stat melinda1 melinda1 PFA - expert contabil a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate. Care sunt obligatiile de plata catre stat? PFA are si calitate de pensionar. (vezi toată discuția)
Limita pe ora la contracte de prestari servicii lauricafl lauricafl Buna ziua. Poate cineva sa imi spuna daca la contractele de prestari servicii este limita de 150 lei pe ora, sau nu? Se plateste si sanatate, sau doar ... (vezi toată discuția)