avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de maternitate din drepturi de autor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de maternitate din drepturi de autor

Buna ziua,

Sotia mea urmeaza sa nasca in luna ianuarie. Este salariata si va primi 85% din veniturile din ultimul an, conform legii. Eu sunt unic asociat al unei firme si incerc sa ii maresc veniturile astfel incat, in momentul in care intra in concediu maternal, sa incaseze ceva mai multi bani (nu va ganditi la sume exorbitante...). Facandu-i un contract individual de munca part time (2 ore) ar insemna sa platesc destul de mult pentru toate taxele si darile catre stat. Spre ex, pentru un venit net de 1000 ron pe luna, ar trebui sa suport undeva in jurul sumei de 600 ron pe luna (atat in calitate de angajator cat si in calitate de angajat...). Cineva mi-a sugerat o solutie mai simpla, si anume ar putea sa incaseze niste bani pentru drepturi de autor. Problema este urmatoarea: in acest caz ar trebui sa infiinteze un PFA? Si daca nu, pe baza carui document ar incasa banii(factura, chtanta, etc...)? Mai mult, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege. Din cate stiu, banii incasati pentru drepturile de autor sunt supuse impozitului, deci se inadreaza in prevederile legii. Dar aici intervine o alta intrebare... Este suficient sa plateasca impozitul de 16% sau mai sunt necesare si alte dari (sanatate, somaj etc...)?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 09:20, 20 Iunie 2009
Referirile legislatiei in domeniu -OUG 148/2005 si actele de aplicare -se fac numai la venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
In conformitate cu dispozitiile Codului fiscal, art.46 Definirea veniturilor din activitati independente/
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. II Venituri din activitati independente:
(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Vedeti mai detaliat aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Va recomand sa discutati si cu inspectorii de resort de la Finante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil posibil? dmonica dmonica Felicitari pentru forumul foarte util, unde gasim foarte multe raspunsuri ,sunt o viitoare mamica, insarcinata in 2 luni si vreau sa va intreb daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Venituri luate in calcul pentru indemnizatia pentru cresterea copilului gabrielrico27 gabrielrico27 Sotia mea a realizat venituri din salariu. In privinta acestora totul este clar. Pe langa acestea, a mai realizat si venituri din realizarea unor sondaje ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - declaratie 201 ContSters396415 ContSters396415 Buna ziua, Sunt angajata la o societate comerciala cu norma partiala.Pe langa acest job,am obtinut in ultimii 2 ani venituri din activitati independente ... (vezi toată discuția)