avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Norma de lucru / zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Norma de lucru / zile libere

Buna ziua,
Ma lovesc de urmatoarea situatie:
La institutia unde lucrez norma de lucru ( numar de zile lucratoare din luna inmultit cu 8) ramane fixa indiferent daca se beneficiaza sau nu de concediu de odihna, medical, etc...
Mai concret, exemplificand pentru luna martie care are 176 ore lucratoare, daca un angajat beneficiaza de 2 saptamani de concediu de odihna ( NU concediu fara plata ! ) , in ultimele doua saptamani acesta poate fi tinut la munca pana la totalizarea celor 176 ore de munca ale lunii, fara sa se considere vre-o ora suplimentara !

Cu multumirile de rigoare exista vre-un normativ care sa specifice clar ca zilele liber platite ( concediu de odihna, medical, zile libere acordate pentru norma depasita si neplatita in lunile anterioare, etc) se scad din norma lunara de lucru? Ca in situatia actuala nu vad nicio diferenta intre concediu de odihna ( platit) si concediul fara plata.

Alta intrebare :
Lucrand la ture de 24/48 , ( 24 de ore lucrate, 48 liber) , orele suplimentare se acorda in felul urmator 24 ore in ziua de tura, 8 ore libere in prima zi, alte 8 ore a doua zi. ( necesare 40 ore suplimentare) .
Exemplificand, daca ai 5 ture in plus lucrate si neplatite ( 120 ore suplimentare 5x24 ) ti se acorda doar 3 ture libere ( 40 X 3 ) . Este legala aceasta modalitate de calcul?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
Adydum, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 12 Martie 2015
Nu exista niciun text de lege care sa reglementeze ceea ce spuneti dumneavoastra recuperarea zilelor de concediu de odihna.

Pentru 120 ore suplimentare lucrate trebuie sa vi se acorde liber platit tot 120 ore. In caz contrar, acestea se vor plati cu un spor minim de 75% din salariul de baza.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca de ochii institutiilor likka likka Buna ziua , lucrez ca sofer profesionist la o firma de curierat tura de noapte.. Salariu este in cim de 1300ron brut primim doar 800ron net ca avans iar ca ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare idanytzy idanytzy buna ziua sunt angajat la o la care nu se platesc orele suplimentare si nici nu beneficiez de zile libere cum se procedeaza in acest caz? (vezi toată discuția)
Norma de lucru în perioada cu concediu de odihnă iuliy iuliy (. La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual). Un exemplu de calcul va rog ... (vezi toată discuția)