Avand in vedere ca nu sunt angajata (dar am fost pana acum 2 luni fara nici o intrerupere timp de 6 ani), dar vreau sa beneficiez de acel concediu platit de 2 ani pentru ingrijirea noului-nascut (atunci cand se va intampla ... deocamdata e doar un proiect de viitor), este posibil sa inchei un contract direct cu Camera de Munca (Inspectoratul teritorial de Munca) pentru a-mi plati eu propriile contributii la bugetul de stat ?
Se poate sa platesc doar o parte din ele (de exemplu doar contributiile la sanatate si somaj), si anume acelea care sunt obligatorii pentru a putea beneficia de concediul platit pentru ingrijirea noului-nascut ? Care sunt aceste contributii obligatorii ?
Se pot plati retroactiv (contractul meu a incetat de la 1 iulie)?
Am inteles ca este vorba de o perioada de minim 10 luni consecutive de contizare la buget, ... 10 luni anterioare datei nasterii. Este corecta aceasta informatie? Unde pot sa gasesc mai multe despre acest subiect ?
Multumesc anticipat !
Carmen
10 luni in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului. Nu la Camera de munca, ci la Casa de pensii trebuie sa te duci sa inchei un contract de asigurare
Dumneavoastră puneţi probleme diferite: una este problema concediului plătit pentru creşterea copilului, şi alta este problema asigurării de sănătate.
Pentru concediul indemnizat pentru creşterea copilului, este necesar un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare solicitării acestui concediu. În cazul persoanei angajate, concediul se solicită şi se achită de angajator. În cazul persoanei care îndeplineşte condiţia de stagiu de cotizare dar la momentul survenirii riscului asigurat nu mai are calitatea de angajat, cererea se adresează casei judeţene de pensii. Pentru alte detalii şi temeiurile legale puteţi căuta răspunsurile la mesajele din zilele anterioare.
În ce priveşte asigurarea de sănătate, pentru că aţi avut calitatea de angajat, aţi dobândit calitatea de asigurat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Pentru perioada cuprinsă între data încetării raportului de muncă (dată de la care nu aţi mai cotizat) şi până la data solicitării primului serviciului medical, la data la care veţi solicita respectivul serviciu medical, veţi avea obligaţia de a achita o contribuţie calculată în raport de salariul minim brut pe economia naţională. ªi sub acest aspect, am mai dat răspunsuri la mesajele din zilelele anterioare, astfel că puteţi căuta în arhivă pentru a vedea detalii cu privire la temeiurile legale.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concediu maternal
Mari20
Buna seara, am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.. sotia mea a nascut acum o luna, ea are dreptul la concediul maternal 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil
Am o salariata angajata in luna septembrie 2004.
In luna februarie a ramas insarcinata, iar din 27 aprilie pana in prezent nu a mai lucrat, ea beneficiind de ... (vezi toată discuția)