avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna seara . Am varsta de 53 de ani si un stadiu de cotizatie de 33 de ani.dintre acesti ani lucrati ,unii sunt de grupa 1,unii grupa 2,altii fara grupa ,iar dupa ce s-a calculat anii lucrati cu grupa 1 si 2 i-mi ies 6 ani si 5 luni ,iar eu am si boala profesionala inregistrata ( pneumoconioza minerului la carbune ).
Intrebarile mele ar fi urmatoarele :
1.Daca s-ar inchide intreprinderea acum si ne da plati compensatorii , eu am dreptul la somaj si la ajutor de somaj si pe ce perioada se poate da acesta?
2. Daca iau somajul si apoi ajutorul de somaj ,dupa aceasta pana cand ies la pensie am dreptul sa-mi iau pensie pe caz de boala profesionala?
3.Care ar fi indemnizatia de somaj de care beneficiez si daca exista vreo formula de calcul sau se tine cont de salariu pe care eu il am cand se da somajul?
4.Daca ies la pensie pe boala profesionala si acum am un salariu de 2750 ron cat as putea lua pensie sau se tine cont de ultimul salariu si de vechimea lucrata sau de perioada cat mai am pana cand sa ies la pensie normal?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns concret.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 15 Martie 2015
1. Beneficiati de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

3. - In perrioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj puteti solicita pensie de invaliditate daca medicii vor decide incadrarea dvs.intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.

dodorel62 a scris:

....
4.Daca ies la pensie pe boala profesionala si acum am un salariu de 2750 ron cat as putea lua pensie sau se tine cont de ultimul salariu si de vechimea lucrata sau de perioada cat mai am pana cand sa ies la pensie normal?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns concret.


O persoană poate beneficia de pensie de invaliditate dacă este încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, iar în cazul personalului militar de comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, indiferent de stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii.
....

La stabilirea pensiei de invaliditate, se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă dintre stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la Legea nr. 263/2010 şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de lege, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.

Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta dupa pensie de boala dorel13 dorel13 un barbat beneficiaza de pensie de boala la care se adauga si pensie (ajutor, nu stiu sigur cum ii spune) de handicap. Anul acesta implineste varsta de 65 de ... (vezi toată discuția)
Calcul sasa23 sasa23 Buna, pentru a putea sa-mi calculez singur indemnizatia de somaj stiu ca se ia in calcul ultimul salariu brut din cartea de munca.In cazul in care am avut c ... (vezi toată discuția)
Somaj brigittalengyel brigittalengyel Buna seara .dupa apsolvirea postlicealei de asistent medical 2009 am si fost angajata pana in iunie 2014 cand am intrat in concediu de maternitate.m am ... (vezi toată discuția)