avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Programul prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Programul prima casa

Buna seara,

Am rugamintea sa ma lamuriti cu o problema. O persoana care indeplineste conditiile pentru inscrierea in programul prima casa, daca primeste mostenire o casa se mai poate inscrie in acest program ? Scuze pentru repetitii.
Multumesc pentru eventualul raspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:24, 15 Martie 2015
Da, se poate inscrie fara probleme.

Legea 368/2009 pentru aprobarea OUG nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa.

3. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Beneficiarii programului "Prima casa" sunt persoane fizice care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor ori cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuinte dobandite prin mostenire si nici nu au achizitionat dupa aceasta data o locuinta, indiferent de modul de dobandire."
omul zice ca mosteneste o casa, nu o cota parte dintr-o casa.
Poate renunta la mostenire si atunci nu mai are casa si poate lua credit prin acest program. Daca mosteneste o casa, nu mai are nevoie de credit sa isi ia alta.

Cota poate sa fie si de 1/1.
Ce face daca casa mostenita este in alta localitate decat in cea care doreste sa isi cumpere locuinta sau casa mostenita are o valoare de piata mica?
In plus renuntarea la o mostenire implica renuntarea la toata mostenirea nu numai la o parte.
Mai putin conteaza ce face cu ea, cert e ca nu se mai incadreaza in program.
Cunosc cazul unei persoane care detinea o locuinta sub 50 mp si avea si o cota parte dintr-un imobil mostenit depasindu-se cei 50 mp si a fost acceptata ptr programul PC. In lege nu se specifica ce cota-parte maxima poate sa detina si prin urmare poate sa detina si o cota de 1/1.

Alte discuții în legătură

Declaratie credit prima casa Iryna_47462 Iryna_47462 Buna ziua! sunt in curs de derulare a unui credit prima casa si intampin probleme in legatura cu declaratia referitoare la proprietatea cu suprafata mai mica ... (vezi toată discuția)
Prima casa -Christian- -Christian- buna ziua. in urma cu 3 ani am dobandit cu titlu de mostenire un apartament de 55mp. mai pot aplica pentru prima casa? Sau numai dupa ce il voi vinde? (vezi toată discuția)
Proprietate exclusiva? raptory2003 raptory2003 Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatia: in urma decesului tatului meu, in urma succesiunii, mi-au revenit 3/8 parti dintr-un imobil. Conform Legii ... (vezi toată discuția)