avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hartuire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hartuire

Am o problema cu un fost angajat pe care l-am concediat. Acesta ma suna de pe numar privat si imi vorbeste urat, imi aduce injurii si ma ameninta ca imi va face rau pe orice cale va putea. Pentru moment nu a trecut la fapte, dar mi-e teama si sa mai ies singura pe strada. M-a amenintat cu bataia, a spus ca lucreaza la o firma de protectie si paza si va pune pe cineva sa-mi faca rau, si stricaciuni la firma (cauciucuri sparte, etc).
Sunt o femeie singura, sfatuiti-ma ce sa fac!
Adesati-va politiei cu o plangere penala.
strangeti si probe pentru aceasta plangere.
In primul rand ar trebui sa incercati sa nu mai raspundeti la telefoane si sa nu ii dati sadisfactie fostui d`vstra anagajat .
in acelasi timp va sfatuiesc sa va adresati politiei cu o plangere ... dupa ce ve`ti depune aceasta plangere acesta va fi chemat si ii se va aduce la cunostiinta cea ce d`vstra a`ti semnalat in declaratie si de asemenea cred ca il vor mai potoli cei de acolo ...
Daca nici asa nu se potoleste exista anumite masuri prin care vi se poate urmari numarul de telefon si inregistra apeluri ... s.a.m.d ... bineinteles la cererea dumneavoastra ... dar trebuie sa va interesati la politie ei va vor da mai multe detalii in aceasta privinta .... si in felul acesta ve`ti strange probe ..... probe pe care le ve`ti administra impotriva fostului d`vstra angajat !

Sper ca asta iti va fi de un real ajutor .... am vazut ca multi pe aici nu se incumeta sa dea o rezolvare concreta ... sper sa te ajute asta cumva !

Urmărirea, supravegherea locuinţei sau a locului de muncă a unei persoane, apelarea telefonică sau tracasarea prin intermediului unor mesaje telefonice care creează temere sau îngrijorare reprezintă hărţuire, faptă incriminată şi pedepsită cu închisoare sau amendă în noul Cod penal.

Potrivit articolului 206 din noul Cod penal, "fapta persoanei care, în mod repetat, urmăreşte victima ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă".

De asemenea, "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă sau conţinut alarmează victima, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă".

În cazul acestei infracţiuni, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Noul Cod penal propune introducerea în acest capitol a incriminării noi, hărţuirea, "pentru a răspunde unor cazuri apărute în practică în care diferite persoane – în special femei – sunt aşteptate şi urmărite pe stradă sau în alte locuri publice, ori sunt tracasate prin intermediul unor mesaje telefonice sau similare, toate acestea fiind de natură a crea o stare de temere sau de îngrijorare persoanei în cauză".

Incriminări similare există şi în alte legislaţii europene, textul din proiect fiind inspirat de dispoziţiile art. 222-16 C. pen. francez, art. 179septies C. pen. elveţian, § 390a C. pen. norvegian şi de cele din legislaţia engleză (în special Public Order Act 1986 şi Protection from Harasment Act 1997).
va multumesc foarte mult pentru sfaturi
..................ti-am trimis un mesj in privat sper sa te ajute

Alte discuții în legătură

Hartuire telefonica maryanna maryanna buna! ce pot sa fac? ma suna un barbat cu numar de vodafone, ma ameninta k ma sechestreaza si ma violeaza, k ma urmareste de un an si jumatate, etc, mia zis sa ... (vezi toată discuția)
Hartuire radulescu_stefan radulescu_stefan buna ziua,am o problema cu un fost,, prieten\",a inventat o datorie care ba e mai mica ba mai mare,ia spus mamei lui ca-mi da mie bani,iar acum mama lui cit si ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor!!! violenta in familie Claudia201993 Claudia201993 Buna!! Am 21 de ani si de o perioada mă confrunt cu o problema. Stau in casa cu parintii, defapt stăteam pentru ce de ceva vreme m-am mutat doar eubcu mama ... (vezi toată discuția)