avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA cu multiple CAEN si norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA cu multiple CAEN si norma de venit

Buna seara,

Am infiintat recent un PFA pentru care am completat CAEN 6202 drept cod principal si 6201 si 6209 ca secundare (6209 nu era neaparat necesar, dar e posibil sa fie necesar in viitor).

Imi este neclar daca ma incadrez pentru norma de venit cu aceste coduri si daca da, cum se procedeaza, se foloseste cea mai mare pentru calcule sau se insumeaza? Mentionez ca vreau sa ma inregistrez ca neplatitor de TVA. Informatiile pe care le-am gasit pe internet nu sunt recente si prefer sa fiu sigur cand ma duc la ANAF.

Daca nu ma incadrez la norma de venit si fac impozitarea in sistem real, este obligatoriu sa am un contabil? Voi vorbi oricum cu cineva autorizat ca sa ma lamuresc ce am de facut pentru contabilitate, dar ma interesa daca mai am nevoie pe parcurs.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 23:20, 16 Martie 2015
1. Daca optati pentru impozitarea pe baza de norma de venit, normele aferente activitatilor alese de dvs si care se regasesc in lista cu norme de venit pe 2015 - SE CUMULEAZA.
2. Daca optati pentru impozitarea in sistem real, nu este obligatoriu sa aveti contabil, puteti tine evidenta contabila (in partida simpla sa, mai nou, in partida dubla) si singur. Insa, daca nu aveti experienta necesara, nu recomand sa va tineti personal contabilitatea.
Multumesc frumos pentru clarificare.

Intre timp am facut o vizita la ANAF si m-am lamurit ca pentru codurile 6201 si 6209 oricum nu ma incadrez pentru inregistrare cu norma de venit asa ca ma voi inregistra cu impozitare pe sistem real.

Acum am o alta neclaritate, deoarece doamna de la ANAF mi-a spus ceva, iar toate rezultatele de pe internet zic altceva: contributia CAS pentru pensii am inteles ca pot alege sa nu o platesc, iar daca pe anul curent depasesc un anumit prag de venit, va trebui sa depun declaratia 600, dar abia in anul 2016, incepand sa platesc de atunci, fara datorii pe 2015.

In schimb, pe Internet gasesc ca trebuie sa ma duc sa depun aceasta declaratie si sa incep sa platesc in luna in care depasesc pentru prima data pragul respectiv.

Cum este de fapt?
In primul an de functionare depuneti declaratia 600 la infiintare iar incepand cu anul urmator se aplica acea comparatie adica: contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor.
Daca nu indepliniti conditia, anul urmator se depune pana la 31 ianuarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii pfa monovertex monovertex Buna ziua, Am infiintat recent un PFA si m-am inregistrat fiscal. In declaratia 200 am completat data inceperii activitatii ca fiind 1 aprilie 2015, ... (vezi toată discuția)
Cumulare norme de venit akyla akyla buna ziua, vreau sa imi deschid PFA si sa trec 2 coduri CAEN : 6201(norma de venit = 0) si 8219 (norma de venit = 8040) asta pentru localitatea din care ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa - dezvoltare aplicatii Macaret Macaret Buna ziua, Sunt un programator, angajat full time, care ar vrea sa publice aplicatii proprii pe Windows Store, iOS si Android. O sa va prezint intai cum ... (vezi toată discuția)