avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune: sotia defunctului, 2 mostenitori ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune: sotia defunctului, 2 mostenitori de acord si un mostenitor al mostenitorului impotriva

Buna ziua!
Trebuie facuta succesiunea pe un pamant de 1.5 ha.
Este vorba de sotia defunctului si de trei mostenitori:
- doua fete in viata care sunt de acord cu succesiunea in favoarea sotiei defunctului;
- si un baiat decedat la 4 luni dupa defunctul in urma caruia se face succesiunea, care are un baiat (nepotul defunctului) care locuieste la o distanta mare de localitatea unde trebuiesc depuse actele si care nu vrea sa participe, nici nu vrea sa vina la dezbaterea succesiunii, nici sa auda nimic de asta, nici sa trimita acte pentru a putea fii incheiata succesiunea;
Intrebarea mea este: cum putem face aceste acte de succesiune fara a lua el parte? pot fii incheiate actele fara unul din mostenitorii defunctului (mostenitorul mostenitorului de fapt)?; repet: nici nu vrea sa trimita actele de refuzare a succesiunii;
Mentinez ca sotia defunctului este presata oarecum sa faca acest act de succesiune intrucat acum ceva timp a vandut o parte din aceste 1.5 ha (cu acte de mana) si actualul proprietar al acestui pamant a incercat de curand sa treaca pamantul cu acte in regula si nu poate pana ce sotia defunctului nu are actele de succesiune.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
MarianaRoxanaM, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 11:19, 16 Martie 2015
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).



Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.




In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .
(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .





Succes.
Multumim frumos de raspuns!
o intrebare mai am, daca nu va deranjeaza:
"Neacceptarea succesiunii in termen legal", asta daca mergem pe cale judecatoreasca? sau exista un termen limita de la moartea defunctului in care trebuiesc mostenitorii pusi de acord?
Va doresc o zi frumoasa si inca-o data va multumim!
Neacceptarea succesiunii in termen de 1 an de la deces si daca este citat succesibilul si nu se prezinta la notar el este prezumat renuntator la succesiune conf art. 1112 Codi civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune betoven betoven Cum sa poate dezbate succesiunea , daca unu dintre frati trage de timp.? Multumesc mult (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune marianbru marianbru Buna ziua, Tatal meu a mostenit o casa la tara in BC,ambi parinti au murit de mai bine de 10 luni . O sora nu vrea sa semneze,celelalte sunt de acoord, ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor dsmihalea dsmihalea Buna ziua pentru a primi un certificat de mostenitor trebuie sa accept mosteinirea si sa fac succesiune? si ca sa solicit un inventar succesoral trebuie ... (vezi toată discuția)