avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Abuz politia comunitara in autobuz RATB
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Abuz politia comunitara in autobuz RATB

Buna ziua,

Astazi in drum spre servici, (undeva intr-o comuna din jud. Ilfov), odata ce am urcat intr-un autobuz (linie pre-oraseneasca), un politist comunitar mi-a cerut sa prezint legitimatia de calator (am abonament pe acea linie valabil).

Mie mi s-a parut deplasat ca cineva de la politie sa imi ceara o legitimatie ratb.. Am cerut sa se legitimeze, a refuzat initial si cu greu mi-a spus pana la urma. In al doilea rand i-am cerut sa imi prezinte o dovada care sa conteste dreptul lui de a ma legitima in mijlocul de transport.. Din nou cu greu a facut-o (a prezentat o delegare de la primarie) si am continuat sa intreb despre lucrurile care scriau acolo, dupa 2-3 intrebari au vrut sa ma ia cu forta din autobuz crezand ca nu am abonament, moment in care am validat la aparat ca sa le arat ca am. Tipii 2-3 la numar erau deja nervosi si iritati de faptul ca eu imi permiteam sa le pun intrebari despre dreptul lor de a imi cere legitimatia ratb.. Nu a mai contat ca le-am demonstrat ca eu calatoresc nefraudulos, au insistat sa cobor cu ei la prima statie si sa ma legitimez.

Nu am facut asta cerand in continuare sa imi spuna pentru ce imi cer sa cobor si pentru ce sa ma legitimez, eu neincalcand nicun regulament..
Nu au mai avut rabdare si au inceput sa ma ameninte si sa traga de mine care mai de care. Au incercat inclusiv sa imi puna catusele, nu au reusit absolut nimic sa imi faca (ma tineam foarte bine de bare).Ceilalti calatori imi dadeau dreptate si considerau un abuz tot ce se intampla.. In urma acestor lucruri m-am ales cu mai multe vanatai pe brate, pe fata si o leziune la coloana vertebrala in zona gatului.

In cele din urma au chemat un echipaj de politie, am mers cu ei la sectie. Acolo politia comunitara mi-a facut un proces verbal cu o contraventie maxima de 1000 de lei pentru disturbarea ordinii publice pe care am refuzat sa o semnez.

Intrebarile mele sunt:
1. Au dreptul sa imi ceara abonamentul ratb?
2. Am gresit eu cu ceva cerand actele care sa imi confirme dreptul lor de a imi cere abonamentul ratb?
3. Au vre-o vina acesti politisti comunitari? Au procedat corect? Au dreptul sa traga de mine in asa mod si sa ma vatameze pentru asa ceva?
4. Este normal sa fiu amendat pentru disturbarea linistii publice cu 1000 de lei doar pentru ca eu am vrut sa imi fie dovedit ca ei au dreptul sa imi ceara legitimatia ratb?
5. Daca voi contesta amenda si voi angaja un avocat, as merge la IML pentru leziunile suferite etc. As avea succes in instanta?

Nu sunt genul de persoana care cauta scandal, insa nu suport sa fiu controlat si sa suport orice abuz doar pentru ca cineva are o legitimatie, fie ea si de politie comunitara..

Multumesc
Cel mai recent răspuns: zatara76 , utilizator 22:49, 23 Martie 2015
Buna ziua...stimate domn,Politia Locala este in subordinea Primariei ca si RATB de altfel....dupa ce s-a legitimat politistul,trebuia sa va notati numele si eventual nr de la legitimatie si ulterior sa va prezentati la sediul Politiei Locale si sa cereti lamuriri despre activitatea angajatilor in acea zi pe linia respectiva RATB....daca erau in mijlocul de transport inseamna ca cineva i-a trimis....restul este poveste cu cine a facut si cine a zis....aveti 15 zile de la data cand o sa primiti procesul verbal(sustineti ca nu ati luat la cunostinta de continutul procesului verbal,deci nu ati primit un exemplar)prin posta sa contestati la judecatoria pe raza careia s-a incheiat PV...Ilfov daca era preorasenesc....tulburarea linistii publice se face prin tipete,larma sau zgomote de natura sa deranjeze cetatenii sau in cazul dvs calatorii...chiar daca va simtiti jignit de atitudinea politistilor ceilalti calatori nu sunt obligati sa suporte comportamentul dvs....ca orice cetatean aveti drepturi si obligatii conform Constitutiei....daca nu suportati sa fiti controlat,puteti fi obligat....cu respect..
Cu respect va spun ca v-ati facut-o cu mana dumneavoastra.
Cum se spune "te-ai dat cocos, acuma suporti consecintele"
Ceea ce a facut politia comunitara este un mare abuz! Odata ce erati in regula cu legitimatia de calatorie, ei si-au depasit atributiile. Mergeti de urgenta la IML sa scoateti certificat apoi contestati in instanta amenda. In paralel trimiteti un memoriu comandantului unitatii de unde erau ei, memoriu in care scrieti cu lux de amanunte toata fapta si atasati si copie de pe certificatul medico-legal.Va asigur ca nu o sa le fie bine deloc! Memoriul trebuie trimis neaparat prin posta,recomandata,cu confirmare de primire! altfel...ajunge la primul cos de gunoi...
Daca nu era niciun controlor RATB cu ei e clar ca mergeau la spaga si i-ati deranjat.....
zatara76 a scris:

....tulburarea linistii publice se face prin tipete,larma sau zgomote de natura sa deranjeze cetatenii sau in cazul dvs calatorii...chiar daca va simtiti jignit de atitudinea politistilor ceilalti calatori nu sunt obligati sa suporte comportamentul dvs....ca orice cetatean aveti drepturi si obligatii conform Constitutiei....daca nu suportati sa fiti controlat,puteti fi obligat....cu respect..


Sa inteleg ca daca cineva ma ameninta cu moartea si eu strig dupa ajutor, voi fi amendat pentru tulburarea ordinii publice:rofl:
Nu luam in considerare ca a fost provocat si nu a actionat fara motiv, din voluntar.:hm:
andidumitru a scris:


Sa inteleg ca daca cineva ma ameninta cu moartea si eu strig dupa ajutor, voi fi amendat pentru tulburarea ordinii publice:rofl:
Nu luam in considerare ca a fost provocat si nu a actionat fara motiv, din voluntar.:hm:


Nu, dar daca politia vrea sa te legitimeze si tu protestezi, in orice tara ( chiar si cea mai democratica) acestia te pun jos si te incatuseaza pe loc...
Daca consideri ca acestia fac un abuz, fara sa ripostezi, te supui, si ulterior faci plangere.
Organul de politie iti cere biletul si tu incepi ca cine esti tu ( desii vezi ca e in uniforma) , de ce sa-ti arat biletul , etc.... cam cum ai vrea sa reactioneze politistii? Bine baiatule, ne-ai speriat si scuza-ne ca te-am deranjat cu asemenea cerere. Initiatorul discutiei spune ca avea bilet, dar sunt convins ca din teribilism a zis ca ce o sa-mi faca daca eu fac pe smecherul. In momentul in care el a refuzat sa prezinte biletul, sa se legitimeze si ulterior sa-i urmeze la sectie, normal ca au vrut sa-l incatuseze. Chiar el spune ca nu au reusit ... Oare de ce? Asta nu se cheama conturbarea ordinii? Oare toate aceste lucruri s-au intamplat discret? nu cu strigate si imbranceli?
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
dodoambra, utilizator

Alte discuții în legătură

Amendat pe mijloacele de transport in comun iNNeed iNNeed Bună ziua ! Călătoream astăzi, 23.11.11, cu autobuzul (deţinând abonament lunar), şi controlorul, văzând că nu a găsit pe nimeni in neregulă, ... (vezi toată discuția)
Ratb linia 780 catre otopeni deepspirit deepspirit Buna ziua ! Numele meu este Daniel si as dori sa va cer un sfat daca se poate. Ieri in jurul orei 14 am luat traseul 780 catre otopeni. Am luat o cartela ... (vezi toată discuția)
Suprataxa ratb asy38 asy38 Buna ziua .Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns sunt noua in bucuresti de 3 zile ,domiciliul meu este in braila .Ieri am vrut sa merg cu RATB ... (vezi toată discuția)